Издвајамо Србија

СЛУЧАЈ ЈАЈИНЦИ: Зашто је „атентат на Вучића“ завршио у фиоци?

Проналазак оружја у близини породичне куће председника државе Александра Вучића у Јајинцима, судећи према медијским написима из тог периода, довео је земљу на корак до увођења ванредног стања.

Тадашњи премијер је склоњен на сигурну локацију, какофонија полуинформација је преплавила јавни простор, оптужбе су летеле на све стране, а опсег „осумњичених“ је варирао од црногорских криминалних кланова до појединих страних дипломата. Годину дана касније, истрага овог случаја се и даље налази у предистражној фази, без икаквих опипљивих назнака да ће у догледно време бити идентификовани починиоци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према виђењу првог човека Нове странке и бившег савезног министра полиције Зорана Живковића, цео случај „Јајинци“ представља један од чинова Вучићеве аматерске оперетске представе.

– Александар Вучић, и када је водио своју „владу на нервној бази“ и сада када је самозвани председник државе, стално мора да буде у неком активизму, да нешто решава, да буде угрожен и да се бори са целим светом зарад мира у региону. Ни на који начин није потврђено да је било припремања атентата, покушаја или организације – истиче Живковић и додаје да је то добро, јер Србији није потребан никакав атентат ни на кога, упозоривши да је опасно да се неко игра са тим.

А управо је припрема атентата на бившег премијера била интерпретација догађаја која је најпре могла да се чује када је објављено да је у близини породичне куће породице Вучић у Јајинцима пронађен сандук са наоружањем.

Заједно са информацијом да је прона|ена зоља, четири ручне бомбе, 100 комада муниције калибра 7,62 милиметра, као и неколико метака аутоматског наоружања, министар полиције Небојша Стефановић је са новинарима поделио и податак да је оно закопано баш на месту на ком колона возила мора драстично да успори. Премијер је, додао је тада министар, одмах склоњен на сигурну локацију.

Политичка злоупотреба полиције

Медијска хистерија која је пратила „случај Јајинци“, за Вељка Мијаиловића, председника Полицијског синдиката Србије, пример је политичке злоупотребе полиције.

– Сви професионалци у МУП-у су скрајнути, а на њихова места су доведени политички комесари. Успостављен је марионетски систем у ком се полиција константно злоупотребљава у политичке сврхе – наводи Мијаиловић.

Намерно скретање пажње јавности

Посматрајући са ове временске дистанце, Богољуб Милосављевић, члан УО Београдског центра за безбедносну политику, каже да му цела афера делује конструисано.

– Изгледа ми као да је некоме у том тренутку, из неког разлога, било потребно да се пажња јавности скрене у том правцу. Тешко ми је да поверујем да полиција годину дана не може да оствари некакав помак у истрази – каже Милосављевић.

Помака у истрази, барем оних јавности видљивих, заиста нема. Годину дана након проналаска оружја, случај се и даље налази у предистражној фази. Министар Стефановић је у четвртак, одговарајући на посланичка питања, изјавио да се овој истрази поклања максимална пажња и да безбедносне службе раде свој посао, али да не може да износи више детаља у јавност.

– Одсуством помака у истрази круни се углед полиције. Њен ауторитет се доводи у питање и то, по свему судећи, зарад нечијих ситних интереса – сматра Богољуб Милосављевић.

Јанковић: СНС бескрупулозно манипулише насиљем

Лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић поручио је да СНС бескрупулозно манипулише насиљем и потребом људи за безбедношћу, и да је посреди њихов план против евидентног јачања опозиције.

– Имали смо ‘вести’ о покушајима атентата, о скривеном оружју у Јајинцима и 99 ‘безбедносно интересантних особа’ са ‘парцијалном ДНК’, о убиственим намерама страних служби, о пресретачима колона бентлијима, о модрицама и потресима мозгова. Све то и још много више за само годину дана, укључујући и недавно пласирање вести новинарима о мојој ликвидацији, јасно говори да није у питању прости сензационализам – наглашава Јанковић.

Он тврди да је у страначким круговима смишљена, а уз саучесништво и злоупотребу неких безбедносних кругова се спроводи операција подизања толеранције јавности на насиље и приписивања насиља другима са циљем да би се оправдало садашње и будуће стварно насиље власти према опозицији и слободномислећим грађанима.

 

Извор: Vestionline