Свет Србија

Срамота! Американцима смета Лазаревић, а не смета им да величају убицу 500 људи

Фото: Јутјуб

Не прође дан, а да неки званичник Вашингтона или амерички потрчко из неке друге земље не замери Србији због једног предавања које је генерал Владимир Лазаревић одржао на Војној академији. С друге стране, поручник америчке војске Вилијам Кели, који је директно и без икакве сумње одговоран за смрт 500 жена, деце и стараца у вијетнамскоом селу Ми Лај, уместо најгоре казне, провео је само три године у кућном затвору.

Амерички амбасадор Кајл Скот дрзнуо се да ову двојицу чак и упореди. Једна његова реченица показала је сав чемер и јад двоструких стандарда Вашингтона.

– У САД би било незамисливо да они који су осуђени за ратне злочине предају будућим официрима, попут поручника Келија, који је водио своје трупе у Ми Лају – изговорио је Скот.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На лаж америчког амбасадора и дуго скривану вашингтонску подметачину опомиње и војни аналитичар Мирослав Лазански.

– Поредити Лазаревића, који никога није убио, са монструмом какав је Кели незамисливо је. Да ли Скот мисли да нико не зна шта се десило у Ми Лају тог 16. марта 1968? Тад је чета „Чарли“ под његовим вођством улетела у село и поубијала бомбама и бајонетима више од 500 цивила, махом жене, децу и старце. Кели је наредио масакр и лично убијао цивиле – објашњава Лазански.

Случај је у Вашингтону покушао да се заташка, војници су чак и похваљени, а до истине је тек годину дана касније дошао ветеран Род Рајдехор.

– Писао је о томе Конгресу, Стејт департменту и Пентагону, али сви су ћутали, све док причу није дао утицајном новинару Симору Хершу. Тек тад је покренута истрага, а онда и поступак против Келија и још 14 официра. Остали су ослобођени, док је Кели прво осуђен на доживотни затвор, да би га тадашњи председник Ричард Никсон помиловао, па је овај монструм на крају добио само три године кућног затвора – наводи Лазански.

Данас је Кели јувелир и угледни члан америчке заједнице. Упркос Скотовим тврдњама, и те како је предавао на америчким универзитетима и за то узимао на десетине хиљада долара.

Дугогодишња новинарка Љиљана Смајловић каже да је ово класичан пример како се Американци суочавају са својом историјом.

– О томе најбоље говори то што су годинама покушавали да прикрију овај, али и огроман број других злочина из Вијетнама, а подршка Келију се током година само увећавала са сазнањима о злочину. Зато не приличи, чак ни Американцима, да пореде судбину генерала Лазаревића са зликовцем из Ми Лаја – закључује Смајловићева.

Извор: Srbija Danas/Srpski telegraf