Регион Србија

Срамота! „ЗА ДОМ СПРЕМНИ“ СЕ ОРИЛО У ВУКОВАРУ: Ово је слика европске Хрватске!

Председница Хрватске се у Вуковару појавила у „зенгама“ – чизмама које се најчешће повезују са припадницима хрватских паравојних формација – поручила је да ће бити потребно још пуно времена да би се Србија и Хрватска могле сматрати пријатељским земљама

Пуно ће још воде проћи Дунавом пре него што ће Хрватска и Србија бити пријатељске земље: Шокантна изјава хрватске председнице у Вуковару

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Том приликом, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, која се на манифестацији појавила у „зенгама“ – чизмама које се најчешће повезују са припадницима хрватских паравојних формација – поручила је да ће бити потребно још пуно времена да би се Србија и Хрватска могле сматрати пријатељским земљама.

На опаску новинара како је у Вуковар дошла обучена у чизме произведене у Борову, такозване „зенге“ које су 1991. носили припадници хрватских паравојних снага у Вуковару, Колинда је рекла да тиме „жели да поручи како су Вуковару потребна радна места и боља будућност“.

Китаровићева је такође изјавила, коментаришући односе Хрватске и Србије, да је потребан разговор у циљу решавања отворених питања између две државе, посебно питања несталих особа, које је потребно што пре решити.

Она је, говорећи о изградњи међудржавних односа Хрватске и Србије казала да су већ учињени неки кораци, преноси Хина.

– Већ су учињени неки кораци, и већ сам неколико пута казала како ће пуно воде протећи Дунавом пре него Хрватска и Србија могу говорити да су пријатељске државе, али то не значи да не можемо разговарати – рекла је Грабар Китаровић.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић поручио је данас да је од прошлогодишње седнице владе о Вуковару постигнуто пуно.

– Годину дана након тога, можемо рећи да смо пуно тога остварили – од чињенице да се спрема нови закон о развоју Вуковара, да смо управо донели одлуку да се за 50 посто средстава повећа фонд за развој Вуковара, дакле углавном намењен привреди; пројекти који се односе на комуналну, водну инфраструктуру, на инфраструктуру града. Хрватска војска се вратила у Вуковар – рекао је Пленковић, преноси ХИНА.

Дан када су снаге тадашње ЈНА и Територијалне одбране ушле у Вуковар и одатле потиснуле хрватске паравојне формације, у Хрватској се обележава као Дан сећања на жртве Вуковара и Шкабрње.

 

Извор: Tanjug