Србија

Србија је пуна тајних агената на специјалним задацима: Имају једну посебну мисију, али ту се њихов посао не завршава

Политички притисак Запада по питању Косова и Метохије добио чврсту подлогу и на обавештајном терену, сазнају Новости

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обавештајне службе Америке и Велике Британије појачале су присуство у Србији и то преко македонских и хрватских агената, што је потврдио и министар унутрашњих послова и секретар Савета за националну безбедност Небојша Стефановић, пишу „Новости“.

Овај лист од својих добро обавештених извора сазнаје да је политички притисак Запада по питању Косова и Метохије добио чврсту подлогу и на обавештајном терену.

– Тако је забележено деловање страног фактора усмерено према релевантним друштвеним структурама – САНУ и СПЦ које за циљ има нејединство о најкрупнијој националној теми око које је управо започет широки дијалог – наводи лист.

САД наводно очекују да Београд „примири амбиције“ Милорада Додика о независности Републике Српске, те да њихови обавештајци раде у циљу подривања односа Србије и РС.

Велико интересовање агената изазвала је и сарадња са Руском Федерацијом у економско-енергетској и војно безбедносној области, а пажња хрватских обавестајаца била је усмерена на испоруку шест „мигова 29“ из Москве.

– У последњих неколико месеци приметни су и покушаји да се разгради сарадња Србије и Кине када је реч о економским и инфраструктурним пројектима. Управо о томе се у Београду распитивао и први обавестајац Кине Менг Ђијанџу приликом своје недавне посете насој земљи – наводи саговорник листа.

У остваривању својих циљева страни обавештајци покусавају да врбују и високе функционере у политичком и безбедносном сектору.

– Активно делујемо у сузбијању тих субверзивних делатности које су осим у Београду забележене и на југу централне Србије и у Рашко-полимској долини – тврди саговорник.

У жижи њихових интересовања је и могуће уједињење опозиције пред београдске изборе, а баве се и наводним кршењем људских и мањинских права и медијским слободама.

Према незваничним подацима у Србији делује 55 страних служби безбедности из 40 земља. Са њима наше агенције сарађују, али има и агената који раде мимо тога и које насе службе откривају и прате, наводи лист.

 

Извор: Telegraf.rs/Novosti.rs