Србија

Срби све више због РАКИЈЕ обољевају од тешке болести: Разлог је УЖАСАН, а најчешће погађа грађевинце

У Србији се годишње региструје од 10 до 15 особа оболелих од маларије, а осим миграната, реч је о Србима који су се овом најучесталијом тропском и смртоносном болешћу заразили у Африци, Азији и Јужној Америци, земљама које су маларична подручја.

Како се сазнаје, међу оболелима су највише радници – грађевинци који у ове земље одлазе да раде, а који избегавају да пију профилаксу, антималарик који штити од ове векторске болести. Разлог због којег неће да је пију, тек је трагичан.

Инфектолог из једне здравствене установе у Србији, који је желео да остане анониман, открива да радници који одлазе у маларична подручка неће да пију профилаксу јер онда не могу да пију ракију!

Ми немамо оболеле грађане који су се заразили код нас у Србији, и тако стање је деценијама. Имамо увезене случајеве маларије, односно пацијенте који су се њом заразили током рада у Азији, Африци и другим ендемским подручјима за маларију. Где настаје проблем? Већина заражених уопште није узимала профилаксу, а не пију је јер не могу да пију алкохол – тврди овај здравствени радник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Антималаричну профилаксу треба узимати недељу дана пре одласка, затим све време боравка у маларичном подручју и месец дана по повратку из маларичног подручја.

Маларију, која је у бившој Југославији искорењена 1964. године, што је и Светска здравствена организација (СЗО) званично потврдила 10 година касније, преноси женка комарца из рода анофелес (анопхелес). Србија има овог комарца, али нема паразита у њему. С тим у вези, СЗО је ово подручје прогласила пријемчивим за ову древну болест пореклом из Африке.
У међувремену, док се не појави и наша домаћа маларија, деценијама се код нас бележе само импортовани (увезени) случајеви.

Ову болест прате грозница, знојење, кашаљ, пролив, респираторни дистрес, главобоља, а може доћи и до жутице, поремећаје коагулације, шока, инсуфицијенције бубрега и јетре, едем односно сакупљања течности у плућима, коме и смрти.

Извор: Srbija Danas/Telegraf