Издвајамо Србија

СРПСКА ХАУБИЦА ПОГАЂА ПРАВО У МЕТУ: Ево како је „НОРА“ одушевила Арапе на тестирању у УАЕ… (ВИДЕО)

Понос српске војне индустрије, самоходна хаубица „Нора“ један је од најпродаванијих извозних производа, неке државе су је већ купиле а недавно је током тестирања одушевила званичнике  у Уједињеним Арапским Емиратима.

Погледајте видео на којем самоходна хаубица „НОРА Б-52“, калибра 155 мм показује своје импресивне могућности

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта је Нора и колика је њена моћ?

Име Нора је скраћеница од „Ново ОРужје Артиљерије“, а ово оружје настало је услед потребе за брзом и покретном самоходном хаубицом. Балистички систем „Норе“ заснива се на цеви калибра 155мм, дужине 52 калибра и запремине барутне коморе од 23 литра, уз двокоморну гасну кочницу високе ефикасности.

„Норин“ балистички систем омогућава остваривање максималног домета од 41 километра. Висока тактичка покретљивост ове хаубице омогућује брзо заузимање ватреног положаја на различитим врстама терена. „Нора“ због своје покретљивости има могућност веома брзог заузимања ватреног положаја.

За „Нору“ је важно нагласити да задовољава и захтеве такозване стратегијске покретљивости. Са укупном масом од 28 тона Нора се може ефикасно транспортовати авионима „Иључин-76“ или другим летелицама сличног типа.

Аутоматски пуњач омогућава такозвано роботизовано довођење пројектила и барутног пуњења на линију пуњења и њихово потискивање у лежиште гранате.

Једна од најважнијих одлика модерних самоходних хаубица, па и система „Нора“, је такозвано мрежно централно ратовање (нетwорк центриц wарфаре). У питању је концепт који се заснива на потпуном информатичком мрежном повезивању свих делова водова на бојишту који обично комбинују сва три вида оружаних снага: копнене војске, ваздухопловства и морнарице. Овиме се постиже много бољи увид у борбену ситуацију на терену.

„Нора“ за функционисање тражи посаду од четири до пет људи. Ова хаубица је иначе у складу са свим нормама и стандардима НАТО.

 

 

Извор: Србија јавља / srbijadanas.com