Издвајамо Русија

СУ-57: Руски ловац пете генерације добио ново „срце“, које га чини надмоћним у односу на америчке авионе

Супермодерни руски ловац је до сада био познат под радним називима ПАК ФА и Т-50, а сада је добио своју званичну ознаку: Су-57. Авион је побољшан новим савременим мотором захваљујући коме ће бити бољи од америчких „колега“ исте генерације.

Прототип ловачког авиона руске производње, досада познат као ПАК ФА (Т-50), добио је нову, званичну ознаку: Су-57. Труп новог ловца је већ успешно тестиран. Пре него што овај авион крене у серијску производњу биће потребно да се провери оружје и мотор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Девети прототип ловца Т-50 је опремљен мотором пете генерације „Изделие-30“ који ће бити тестиран крајем године.

Ово је новији модел мотора „Изделие-117“ и већ је монтиран на најновији Су-57, а „Изделие-117“ је модернизована верзија мотора АЛ-31 који користе авиони Су-27.

Какве предности доноси нови мотор?

Нови мотор ће омогућити авиону Су-57 да у крстарењу развије надзвучну брзину, што значи да ће константно моћи да лети 2.000 км/ч.

Композитни материјали од којих је направљен труп такође ће омогућити ловцу да буде неприметнији, тј. да га непријатељски радари теже детектују.

Првих осам авиона Су-57, који су већ направљени, „вероватно ће задржати ’стара метална срца’“, рекао је за Russia Beyond Виктор Мураховски, главни уредник листа „Арсенал Отечества“.

Руско ратно ваздухопловство ће тек 2019. године добити авионе Су-57 потпуно опремљене најновијим технологијама, укључујући и „Изделие-30“. Овај мотор ће после детаљног тестирања бити монтиран на Су-57 најраније 2019. или 2020. године, додао је Мураховски.

Друга фаза тестирања

За разлику од претходних прототипа, девети прототип авиона Су-57 је опремљен комплетном радио-електронском апаратуром коју ће имати завршна верзија авиона. То ће руском ловцу пете генерације омогућити да избегне све савремене системе ПВО, објаснио је Мураховски.

У првој фази тестирања авиона Су-57 демонстрирана је импресивна контрола у лету надзвучном и подзвучном брзином на различитим висинама.

Серијска производња почиње чим се заврши друга фаза тестирања (тестирање оружја). По речима Јурија Сљусара, директора Уједињене корпорације за производњу авиона, руско ратно ваздухопловство ће првих 12 авиона Су-57 добити 2019. године.

Вечити ривали

Највећа конкуренција руском ловцу Су-57 биће амерички F-22 Raptor и F-35 Lightning.

Вадим Козјуљин, професор Руске војне академије рекао је за Russia Beyond да ће Су-57 бити знатно јефтинији од одговарајућих америчких модела.

Руски ловачки авион пете генерације биће пуштен у масовну производњу знатно касније од америчког авиона F-22 Raptor, који се већ шест година користи у америчком ратном ваздухопловству. Козјуљин верује да то закашњење може бити само од користи јер даје руским оружаним снагама више времена да оцене најмодерније стране ловачке авионе пре него што заврше свој сопствени модел.

https://youtu.be/VLl7PA0sEw4

 

Извор: rs.rbth.com