Издвајамо Србија

ТЕШКА ПИТАЊА ЗА ВУЧИЋА У ИНСАЈДЕРУ: Ево како је председник одговорио Бранкици Станковић (ВИДЕО)

Председник Вучић је у интервјуу за Инсајдер одговарао на шкакљива питања о „неиспуњеним обећањима“, о томе „зашто се љути на новинаре“, о тези страни плаћеници, као и о томе каква је улога његовог брата у странци, Братиславу Гашићу, Синиши Малом, Александру Вулину…

На почетку интервјуа, председник Вучић је одговарајући на питање о „неиспуњеним“ обећањима говорио о изградњи Београда на води, који је од скептика дочекан на нож и уз подсмех.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Шта није испуњено…рекли су да су то само макете, а ево макете су мало порасле…Спустили смо Београд на реке. Тамо где је било стецисте наркомана и пацова сада је једно од најлепших шеталишта…

На некадашњем стецишту наркомана и пацова ниче Београд на води

– Макете су мало порасле, а да би нешто направили морате да имате и макете. Нисам обећавао много, али сам испунио све што сам обећао. Говорио сам о тешком раду, напорном раду и зноју. Гласове нисмо добијали на великим темама, националним или било којим другим, већ пре свега на посвећености раду – рекао је председник одговарајући на питање водитељке Бранкице Станковић.

На инсистирање Станковић да је обећано улагање од три милијарде евра,а да је уговор потписан на 150 милиона плус 150 милиона Вучић је рекао:

– То је само прва фаза. То је уговор о првој фази, следеће нове фазе, тек ће да стигне велики новац. И за разлику од неких других, тај уговор је транспарентан, попут оног са Фијатом.

Случај Херцеговачка и Синиша Мали

Говорећи о случају рушења у Херцеговачкој улици, Вучић је поновио раније изјаве, али га је Бранкица Станковић упитала зашто није смењен министар полиције, када полиција тада није радила свој посао.

– То може да се каже судском пресудом, а не ви да кажете. Постоји унутрашња контрола, па иде пријава и отказ. Полиција је тај посао већ обавила. Ево, све сам сагласан са вама, ја сам за то да се разреши- рекао је Вучић.

Рекао је и да га тужилаштво није позвало, као и да није рекао да „зна“ ко је то радио, већ да „мисли“ да је то урадила градска власт.

Касније је рекао и да Синиша Мали неће још дуго бити градоначелник и да неће дочекати јесен на функцији, али до смене није дошло.

– Ево сад ћемо на изборе па неће бити више градоначелник. Ја сам погрешио што га нисам боље заштитио. Исто као и ви тражим да се то разреши. Ви не можете да знате шта ја знам, а морате да питате тужилаштво шта се дешава са случајем- рекао је Вучић.

Плате и пензије се полако повећавају

Светло на крају тунела је и те како видљиво, подвукао је Вучић, а плате и пензије се полако повећавају.

– Веома је важно да кажем да сам увек говорио истину. Некада није све онако како ја желим, али је данас резултат да ће сви у јавној управи имати веће плате него што су икада имали. Данас је важно и да нам приватни сектор буде динамичнији. Данас је просечна плата 406,26 евра, а биће 440 већ у марту, а крајем 2018. близу 500 евра – рекао је Вучић, додајући да ствари иду у добром смеру.

Србија је одлична по привлачењу страних инвестиција, а то је било могуће, како је истакао, само доношењем храбрих одлука.

Вучић је рекао да су плате и пензије морале да буду смањене, као део реформи, будући да је претходна власт оставила пустош у Србији.

– Не можете рећи да назадујемо. Они који говоре о враћању пензија, траже да у ствари смањимо пензије за 87 одсто људи. То им нећемо дозволити и то има политички предзнак да обмањују народ да су пензије ниже – рекао је Вучић.

Поштујем сваког новинара без обзира из које куће долази

Он се запитао да ли постоји политичар који би пристао да одговара на свако питање и истакао да поштује сваког новинара, без обзира на то из које куће долази.

– Ја сам једини човек у овој земљи који одговара сваком новинару и на свако питање. Никада нисам бежао од одговора на питања. Увек сам доступан и то зато што сам сигуран и верујем у оно што радим.

Знам колико радим за Србију, колико се трудим за мир и стабилност у региону, за сарадњу са истоком и западом и знам да имовине имам исто као и пре доласка на власти. Ја сам човек који је борац, који не жели да одустане и преда се – рекао је председник.

Председник Вучић је запитао Бранкицу Станковић може ли новинар који се не допада Саши Јанковићу или Вуку Јеремићу да уђе на њихову конференцију.

– Мислим да сам фер и да медији имају информација више него икада, иако такође сматрам да у бројним областима може да буде транспарентније и да министри говоре отвореније – истакао је Вучић.

СНС је кампању радио чистих руку и чистих финансија

Уредница Инсајдера је рекла да је „све затворено“ и да је тешко доћи до информација, а председник Србије је рекао да то није тачно.

– Ја мислим да ништа није затворено, а да ли може да буде транспарентније – сигуран сам да може. Мислим и да министри морају да говоре отвореније са јавношћу и тако њихов рад добије на тежини.

Да ли може да замисли о Небојшу Стефановића у Инсајдеру

На питање да ли може да замисли Стефановића у Инсајдеру, Вучић је рекао да је министар унутрашњих послова способан човек.

– Мислим да је Небојша Стефановић способан човек, а да ли ће да дође, не знам. Не знам да ли имају резервисано на Пинку суботом или недељом, али неки имају свако јутро на Н1, свако има своје преференције – казао је Вучић.

Говорећи о финансирању кампања, СНС је, како је истакао, чистих руку и чистих финансија.

– Најважније је да смо финансијски чисти јер то показује поштовање према грађанима. Српска напредна странка има армију људи који је подржавају и донирају. Питање је одакле Вуку Јеремићу седам милиона евра, Јанковићу 2,5 милиона евра за кампању – запитао је Вучић, додајући да је на агенцији за корупцију да реши све „мутне радње“.

На питање о ванредним парламентарним изборима, председник Вучић је рекао да се о томе разговарало унутар СНС, те да ће разговори о томе да се наставе у наредним данима.

– Опозиција инсистира у Скупштини на ванредним изборима, иако је Влада стабилна. О томе ћемо да се договоримо унутар странке – рекао је председник Вучић.

Како је истакао, Србија је демократска држава, а демократију увек треба држати и чувати је као мало воде на длану.

– Опозиција уноси динамизам у државу, а борба је неравноправна јер неко ради 45 минута дневно, а неко 25 сати. Опозиција ми је бескрајно симпатична и драга, а увек молим чланове СНС да, када нас вређају, не одговарају увредама. Волео бих само да знам зашто нас критикују и говоре „мрзим Вучића“. То ми и не смета јер обичан народ сигурно каже сам себи „какав год да је тај Вучић, он барем нешто ради“ – каже председник.

Вучић о изборима: Заговараћу став Бранкице Станковић у СНС

На питање о томе да је разлог за ванредне парламентарне изборе то што СНС жели да их веже са београдским, Вучић није одговорио, већ је рекао уз осмех да ће „став Бранице Станковић заговарати у СНС“.

– Ја ћу да кажем то што ви кажете, да нисмо чули довољно аргумената за изборе, сагласан сам са тим- рекао је Вучић, а затим још једном додао да „су београдски избори већ изгубљени“.

На питање о томе да ли држи власт у својим рукама и да се прави утисак да када би он отишао у пензију да би Србија стала, Вучић је рекао:

– Ни сами не верујете у то. Никада неће Србија зависити од једног човека. Ми живимо у демократији, у систему где постоје законодавна, бицефална извршна власт и неефикасну и независну судску власт. Демократију увек морате да чувате, да се борите за њу, помаке смо направили. Друго је то што некима смета снага моје личности и моја марљивост.“

Уредница Инсајдера је констатовала да власт у саопштењима користи увреде и говор мржње, а Вучић је рекао да су та „саопштења погрешна јер на исти начин одговарају на увреде опозиције“.

– Замолио сам, и мислим да се то променило у последње време. Они су годинама на сваку њихову увреду одговарали увредама – рекао је Вучић.

Андреј је од почетка са нама

На питање коју функцију Андреј Вучић има у странци, Вучић је одговорио:

– Андреј Вучић је од почетка са нама у странци и члан је Главног одбора, не знам да ли је још било чега, али мислим да је само члан Главног одбора и ничега више. Никакву јавну функцију нема.

А потом је навео и следеће:

– Он је један од 600 и нешто људи. Зашто је то у питању рећи ћу Вам. Зато што, знате, мој брат, за разлику од лопова и сецикеса који су га нападали сваки дан из различитих политичких странака, никада ништа није украо. Склонио се из свега.

Нема ниједну јавну функцију. Помаже свом брату и воли странку у којој смо заједно. Помаже тако што је веома вредан и свакога дана, зато их нервира. Постоје два разлога зашто их нервира – он је направио једну грешку јер је дао једну изјаву у животу.

Два су разлога: први је разлог тај што је веома вредан и што он годишње посети све наше општинске одборе најмање два или три пута. Тешко је наћи тако марљиве људе. Друга његова велика грешка је што није лако наћи такве активисте – рекао је Вучић.

Вучић: Смејем се када чујем да ме зову диктатором

-На то се насмејем, јер је то ноторна неистина. Друштвене мреже, оно што користи 78 одсто грађана на различите начине, апсолутна слобода, за разлику чак и од демократске Немачке. Имамо кабловског провајдера највећег, који са својом телевизијом у 80 одсто кућа у Србији 24/7 води кампању против мене. Ви можда не видите, али грађани виде- рекао је Вучић.

Како је рекао тамо му се „не постављају питања“, већ је то „све време кампања“.

-То што неко зове теме о јавном интересу, подсетићу на једну која је скупо плаћена, а то је ноторна лаж о испумпавању воде из Колубаре. То је чак и Светска банка потврдила да је лаж, а за то су добијене паре споља, да би се говорило лоше о влади. То није спорно – рекао је Вучић.

Водитељка Станковић је навела да након што је 2008. године, када је напуштао Српску радикалну странку, на питање новинара где ћете радити, Вучић рекао: „Радићу, имам своју професију, бавићу се можда берзанским неким пословима и помагаћу брату у вођењу фирме“. Уредница „Инсајдера“ је питала Вучића шта је тачно мислио „посебно када се касније испоставило да постоји фирма Асомакум регистрована на лажну личну карту Вучићевог брата“.

Вучић је одговорио да та фирма није тада ни постојала, нити је његов брат Андреј за то оптужен.

– Погрешно сте време урачунали-рекао је Вучић
– На коју сте фирму мислили 2008?”, питала је Станковић.
– Да, ми смо планирали да се бавимо приватним послом, па нисмо. Зато што сам ушао у политику поново- констатовао је Вучић.
принтсцреен

Гашић је био прави избор за директора БИА

Када је постављење Братислава Гашића на место директора БИА у питању, председник Вучић не мисли да је донео погрешну одлуку.

– Када сте одлучили да га именујете за шефа БИА, рекли сте: „Гашић је издржао годину и по дана без функције“. Шта значи „издржао“? Зашто је питање функције питање живота или смрти? -питала је уредница „Инсајдера“.

Вучић наводи да је погрешио приликом те изјаве јер то није питање функције, а на питање зашто је онда Гашић награђен, Вучић наводи да је Гашић био кажњен годину и по дана.

– А је л’ то био најбоље избор за директора једне Безбедносно информативне агенције? – питала је Станковић

– Па то гледајте по резултатима. Ја мислим да је био веома добар избор – каже председник Србије.

Вучић: Питао сам Вулина где си баш нашао тетку

Када је у питању извештај Агенције о начину на који је министар одбране Александар Вулин купио стан, Вучић позива надлежне институције да испитају шта се десило до краја. Подсетимо, Вулин је рекао да је новац за стан позајмио од тетке из Канаде.
– За мене је то било врло тешко и рекао сам му, и лично сам га критиковао због начина и не знајући сву суштину. Рекао сам му – је л’ ти знаш да је неко говорио о теткином каучу? То је био Божа Ђелић, један од у народу запамћеног као највећих лопова.

Ја то не бих тако рекао, рекао бих човека који је учествовао у различитим пљачкашким приватизацијама на различите начине. Он се позивао на теткин кауч. Рекох, где си баш нашао тетку? – каже Вучић.

“Значи, ни Ви не верујете у ту причу?”, питала је Станковић

– Ја Вам говорим како је текао мој и његов резговор. Он ми је рекао: „Веровали или не, рекао сам истину“. Ја сам рекао: „Је л’ можеш да ми објасниш кад се то догодило?“ А онда ми је он рекао: „Па то је било пре него што смо ушли у власт. Веома је важно што је то било пре него што је био на власти. Ја имам поверење у њега да ништа није украо, а надлежне институције молим да ураде свој посао – рекао је Вучић.

Приватни медији могу да навијају, али не и јавни сервис

Говорећи о слободи медија, Вучић је истакао да приватни медији имају право да „навијају“ за неку страну, али да јавни сервис не сме да има ту привилегију.

– Америчка телевизија Н1 има право да навија, РТС нема. Довољно сам грлат и храбар и не толико глуп да одговорим на питање сваког медија. Врањиским смо помагали четири пута више него влада Демократске странке и није кривица Владе Србије што неко није прошао на тржиште – рекао је председник.

Таблоидно новинарство увела је у Србију, како је истакао, Демократска странка.

– Видео сам ужасне нападе на новинаре, подсетићу вас на напад на Гордану Узелац која је имала тешке телесне повреде.

Најоштрије и једнако суђујем и напад на Узелчеву и напад на Лидију Валтнер – каже Вучић.
О оптужбама да је “Курир” рекеташки медиј, мирењу и давању ексклузивних изјава, Вучић наводи да су то биле “обичне изјаве из Њујорка”.

– Нисам дао ексклузивну изјаву дао сам обичну изјаву из Њујорка зашто што бисте ми ви рекли, да нисам дао изјаву, како можеш да једној од највећих медијских кућа да не даш одговоре. Немам никакав однос са том кућом и ништа добро ми нису учинили – рекао је председник.

Вучић: Бранкице мало сте побркали чињенице

Вучић се осврнуо и на податке Народне банке који се односе на блокаду “Курира” која је наводно трајала три месеца.

– Како бих ја то могао да знам, нису они били у блокади морате да разумете. Била је донета привремена мера по члану 72, то нема везе са блокадом, мало сте побркали. Бранкице, верујете ми на реч, немојте са мном о финансијама. Ја сам у међувремену за финансије постао доктор, ал немам диплома. То су привремене мере, а привремена мера оног тренутка кад Пореска управа изађе из нечије куће, она се укида. Њима је привремена мера правила проблем, а не недостатак новца због блокаде – рекао је он.

Вучић је рекао да новинаре никада није називао „страним плаћеницима“ и да је рекао да је „неко дотиран, дониран споља, у складу са законом“, а да је његова жеља „само да људи у Србији то знају“.

Он је одбацио тврдње да тиме што када наводи телевизију Н1 увек користи „америчка телевизија“ дисквалификује ту медијску кућу и да и за Спутњик каже да је руски.

– Како другачије да им се обратим? Нису чули можда за Н1, па да им помогнем, да их подсетим да је то америчка телевизија. Ја кажем и руски Спутњик – рекао је Вучић и додао да му је драго да је Н1 слободна телевизија и да жели да они слободно раде.

 

Извор: Информер.рс