Издвајамо Свет

ТРАМП: Имао сам диван разговор са Владимиром Путином

Владимир Путин и Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Председник САД Доналд Трамп рекао је новинарима да је имао диван телефонски разговор са председником Русије Владимиром Путином.

„Имао сам изузетан разговор са председником Путином. Разговарали смо о Сирији, што је веома важно. Говорили смо и о Северној Кореји“, рекао је амерички лидер пред полазак на Флориду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бела кућа је нешто раније саопштила да су председници потврдили подршку заједничком саопштењу Русије и САД са самита Азијско-пацифичке економске сарадње објављеном 11. новембра.

„Председници су потврдили важност заједничке борбе против тероризма по целом Блиском истоку и Централној Азији, а сложили су се и да ће размотрити начине за даљу сарадњу у борби против ДАЕШ-а, Ал Каиде, ’Талибана‘ и других терористичких организација“, саопштила је Бела кућа.

Путин је информисао Трампа о главним резултатима јучерашњег састанка са сиријским председником Башаром ел Асадом, на којем је, како је саопштено, сиријски лидер потврдио да је привржен политичком процесу, спровођењу уставне реформе и организовању председничких и парламентарних избора, саопштио је раније Кремљ.

Током телефонског разговора руског и америчког лидера било је речи и о предстојећим трилатералним преговорима 22. новембра у Сочију, на којима ће учествовати председници Русије, Ирана и Турске и током којих би требало да буду усаглашени даљи кораци ка нормализацији ситуације у Сирији.

„Владимир Путин је посебно нагласио спремност за активан допринос дугорочном политичком решавању кризе у тој земљи, на основу резолуције Савета безбедности Уједињених нација 2254, у духу споразума постигнутог у астанском формату и одредби заједничке изјаве коју су одобрили председници Русије и САД 11. новембра на самиту форума Азијско-пацифичке економске сарадње у Вијетнаму“, навео је Кремљ.

Двојица лидера су констатовала да је та заједничка изјава изазвала позитивну реакцију на Блиском истоку.

Прес-служба Кремља је, такође, саопштила да је тема разговора био и став о неопходности да се очувају суверенитет, независност и територијална целовитост Сирије, као и да се политичко решење постигне на основу принципа који треба да буду усаглашени на основу максимално широког унутарсиријског преговарачког процеса.

„Управо је на то усмерена руска иницијатива о одржавању, у скоријој будућности, Конгреса националног дијалога у Сочију“, наведено је у саопштењу.

Како је наведено, Путин се у разговору са Трампом заложио за успостављање сарадње САД и Русије на пољу борбе против тероризма. Наведено је да су „обе стране исказале задовољство разговором, који је био послован и садржајан“.

Раније је агенција „Блумберг“, преносећи изјаву чиновника из Беле куће, саопштила да су руски и амерички председник разговарали телефоном око сат времена, а да су теме њиховог разговора били Сирија, Иран, Авганистан, Северна Кореја и Украјина.

Москва остаје привржена споразуму са Ираном

Двојица лидера разговарала су и о иранском нуклеарном програму. Руски председник је истакао да Москва остаје привржена потпуној реализацији Заједничког свеобухватног плана дејстава, саопштио је Кремљ.

Тај споразум је, како је оценио Путин, суштински фактор у области заштите регионалне стабилности и решавања проблема у вези са сузбијањем оружја за масовно уништење.

Руски и амерички председник су разменили мишљења и о ситуацији на Корејском полуострву и сложили су се да је решење за проблем неопходно тражити преговорима и дипломатским средствима.

У вези са ситуацијом у Украјини Путин је скренуо пажњу Трампу на то да нема стварне алтернативе безусловном испуњавању одредби Минског споразума.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com