Србија

ТРЕШЋЕ СЕ БАЛКАН: Кондолиза Рајс добила задатке у вези Срба

Задатак који су САД поставиле пред свог новог специјалног изасланика за Балкан, Кондолизу Рајс, између осталог, јесте брзо елиминисање руског утицаја у Републици Српској“ и смена Милорада Додика, тврде аналитичари.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што су поједини руски медији, позивајући се на одлично обавештене изворе, недавно објавили да ће бивша америчка државна секретарка ускоро бити именована за специјалног изасланика те земље за Балкан у јавности су се појавиле разне спекулације о томе који су прави циљеви будуће мисије Рајсове. Док медији у Србији прогнозирају да ће Кондолиза Рајс, пре свега, бити активно укључена у преговоре између Београда и Приштине, поједини стручњаци за међународне односе и угледни аналитичари за”ЕуроБлиц” тврде да ће бивша шефица америчке спољне политике имати много шири спектар задатака који би, према њиховим речима, требало да испуни до краја следеће године. Један од тих задатака је, како тврди политички аналитичар из Београда Жељко Цвијановић, уклањање Милорада Додика са власти у РС и снажнији амерички ангажман на унитаризацији БиХ.

– Скоро да више није ни тајна да ће Кондолиза Рајс ускоро бити постављена за специјалног изасланика САД за Балкан. Наиме, Американци су пре скоро деценију препустили готово све “балканске послове” Европљанима, првенствено Немачкој. Међутим, пошто се ствари у протеклих десетак година нису одвијале онако како су замислили у Вашингтону и да је у том периоду дошло до снажног повратка Русије и јачања њеног утицаја на Балкану, најављени ангажман бившег државног секретара САД на сређивању стања у овом делу света показује да Американци имају озбиљне планове – каже Цвијановић.

Он тако, између осталог, тврди да постоје прилично поуздане информације да је Рајсова добила јасне инструкције о томе шта су јој циљеви и задаци.

-Први задатак јесте притисак на власти у Србији да се престану противити независности Косова и његовом пријему у пуноправно чланство у УН. Други задатак је елиминација руског утицаја у РС, што брже уклањање Милорада Додика са власти и унитаризација БиХ. Трећи циљ који ће Рајсова покушати да оствари односи се на Македонију, односно њено дефинитивно удаљавање од Русије. Следећа година по много чему ће бити драматична на овим просторима – прогнозира Цвијановић.

Стручњак за међународне односе и бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић за наш лист такође тврди да је према информацијама с којима располаже долазак Кондолизе Рајс на Балкан већ готова ствар. Он исто тако верује да ће наведени ангажман једног од најпознатијих лица америчке спољне политике у последњих неколико деценија довести до, како каже, озбиљних компликација у региону.

– Још од завршетка југословенских ратова Американци на Балкан нису слали “јаче” име од Рајсове. Реч је о жени која у америчкој администрацији пре свега важи за одличног познаваоца прилика у Русији и која је, то вам говорим из сто одсто проверених извора, годину дана пре америчког признања независности Косова о томе лично обавестила руског председника Владимира Путина. Поновно активирање Рајсове једино може да значи то да ће прво уследити озбиљни притисци на Србију да призна независност Косова, а затим ће се вероватно ангажовати на сређивању стања у БиХ по америчком укусу – тврди Ђукић.

Врхунац своје политичке каријере Кондолиза Рајс доживела је за време администрације америчког председника Џорџа Буша млађег, када је била именована за државног секретара САД.

Пре тога, Рајсова је дуго година била ангажована у администрацији Бушовог оца, ранијег америчког председника, за време чијег мандата је била постављена за специјалног саветника председника за националну безбедност и вишег директора за совјетска питања у Савету за националну безбедност САД.

 

Извор: Vestionline.com