Србија

ТУЖИЛАЦ САСЛУШАВА ЈЕЛЕНИНУ ЋЕРКУ ЈАНУ?! Она је последњи сведок, А ЕВО ШТА ЋЕ ЈЕ ПИТАТИ!

Фото: Јутјуб

Јана (6), ћерка убијене певачице Јелене и Зорана Марјановића, осумњиченог за њено убиство, могла би да буде последњи сведок кога би Више јавно тужилаштво у Београду могло да предложи у оквиру истраге коју води против Зорана.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се незванично сазнаје, један од предлога тужилаштва наводно ће бити и детаљно вештачење изјава које је Јана дала психолозима непосредно по налажењу Јелениног тела.

ЈАПАН ПРЕД УКИДАЊЕМ ЗАБРАНЕ НАПАДАЊА: Русија и Кина неће седети скрштених руку

– Према изјавама Зорана Марјановића, Јана је била на борчанском насипу у моменту када је Јелена нестала, а у наредби тужилаштва за спровођење истраге наводи се да је Зоран оставио Јану саму на ливади, да се у року од 10 минута вратио до Јане и започео потрагу. Јана је прошле године већ разговарала са полицијским психолозима и тада је рекла „да се десило нешто страшно, да је трчала са мамом и татом насипом, да се тата задихао и да су тражили маму, али да ње нигде није било“. Међутим, она није могла прецизно да опише шта се тог дана догодило, што није неуобичајено, јер је она тада имала пет година и није могла да има појма о времену и простору – подсећа саговорник за Ало.

Према његовим речима, посебно значајни би могли бити Јанини цртежи који су настали након злочина.

– Она је након злочина одбијала да нацрта своју породицу, иако је раније радо цртала маму и тату, а када је добила задатак да нацрта нешто чега се боји, Јана је нацртала своју кућу. Сви ти детаљи указивали су инспекторима да дете зна шта се десило, али да то не може да реконструише због свог узраста – објашњава саговорник и додаје да се разматра могуцност да Јана поново разговара са вештацима – психолозима, не би ли евентуално допринела расветљавању злочина.

– Наравно да дететова изјава ни до сада, а ни уколико се буде са њом још разговарало, не може бити главни доказ, али неспорно је да може да помогне – истиче саговорник.

Према речима извора, у нашој земљи није уобичајено да деца сведоче на суду или у истрази и да то готово никада није била пракса.

– Малолетно лице које, с обзиром на узраст и душевну развијеност, није способно да схвати значај права да је ослобођно од дужности сведочења не може се испитати као сведок, осим ако то сам окривљени захтева. Уколико је то у интересу истраге, дете може да да свој исказ искључиво у присуству стручњака из области психологије, који би морали да дају дозволу и сагласност за тако нешто, а сагласност би морали да дају и старатељи – каже саговорник.

И адвокат Небојша Милосављевиц сматра да би поновно испитивање мале Јано било само мучење детета, а да тај њен исказ не би значајно допринео истрази.

– Тешко је на основу вештачења њених изјава и цртежа направити реконструкцију догађаја, јер дете има машту и нема оријентацију у времену. Мало је вероватно да ће бити одобрено њено сведочење – каже Милосављевић и додаје:

– Не може се неко играти са дететом, није оно ствар. Све ово оставља велике последице по њега, тако да би то испитивање могло да буде врло трауматично, а да, с друге стране, буде бескорисно за сам случај.

Јана ређа Јеленину гардеробу по поду

Јана Марјановић је, како је раније писанмо, кроз специфичну игру открила да вероватно зна где је њена мајка убијена. Девојчица у игри покушава да оживи покојну мајку тако што ређа њену гардеробу по поду.

– Врло је необично да дете место за оживљавање и повратак мајке налази на поду. Није ваљда запамтила да је мајка лежала на поду? Зар је мајка иначе спавала на поду? Да ли је то природно место где је налазила мајку и зашто баш ту жели да је оживи? То стручњаци треба да провере – рекла је тада др Дијана Лазић Пушкаш, психијатар и судски вештак.

 

Извор: Alo.rs/Informer.rs