Србија

УДАРНА ВЕСТ – НИКОЛИЋ ОСНИВА СТРАНКУ! Руси стали иза њега; Вучић бесан

Томислав Николић се из прошлонедељне посете Москви вратио у Србију са парама. Како „Блиц” сазнаје, бивши лидер СНС добио је новац за оснивање нове политичке партије.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Николићев боравак у Русији није остао само на разговору са Владимиром Путином иза затворених врата и примљеном Ордену пријатељства који му је уручио председник Русије за велики лични допринос у јачању стратешког партнерства и пријатељских веза две државе. Како „Блиц” сазнаје из дипломатских кругова, Николић је добио део новца за оснивање странке.

ЗАПАДНИ МЕДИЈИ У СТРАХУ: Руска подморница „Кнез Владимир“ може да претвори непријатеља у пепео

– Уз паре су уследиле и прве инструкције. Странци треба дати назив који звучи родољубиво, крајње патриотски – каже страни дипломата, извор „Блица”.

Николић, који је сада на функцији председника Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Кином, добио је у Москви обећање да ће његова странка бити новчано помагана и даље.

– Руски новац за странку у Србији неће остати само на суми која ја сада дата Николићу. Он је добио уверавања у Москви да ће и надаље бити уплата и да ће они континуирано помагати странци. Руси су Николићу рекли и да ће се у финансирање партије укључити и поједини домаћи тајкуни и привредници, а чији је посао практично лоциран у Русији – наводи саговорник „Блица”.

Николић је већ изнео кога би волео да види у својој странци, а где исто очекује помоћ Руса.

Ово није први маневар Руса са Николићем на политичкој сцени Србије. Последњи пут у низу је био пред априлске председничке изборе. „Блиц” је још крајем јануара објавио да Николић хоће да се кандидује и да за своју кандидатуру има подршку Москве. Николић је у раније склопљеном договору с Русима своју кандидатуру за председника требало да обнародује пре Нове године.

Он међутим, за то није имао храбрости. Иако је по објављивању ових текстова Николић демантовао писање „Блица” он је на свом рођендану, међутим, јавно објавио кандидатуру. Ни данас нема прецизних података зашто су Руси у последњем тренутку ипак напустили Николића. Спекулише се да је разлог била његова вишемесечна неодлучност да преломи и покушај трговине за сина, али и да су у међувремену ипак успели да „заврше неке од послова”, па су направили други дил.

Од захтева да добије „оно што је он Вучић дао”, а то је место лидера странке и премијера, Николић је добио Национални савет за сарадњу са Русијом и Кином, а син је остао на челној позицији у Крагујевцу. Удаљавање Николића од странке у чијем је оснивању учествовао почело је још прошле године. Ове године крајем октобра није дошао ни на рођендан ни на славу партије.

Орден Путину, орден од Путина

Николић је, како је сам посведочио, са Путином разговарао скоро три сата и „отворио много тема”. Он је у Москви изјавио да „свако ко одликује размишља коме даје орден, као и онај ко прима одликовање размишља од кога га је примио“. Иначе, Николић је 2014. године одликовао Путина највишим српским признањем – Орденом Републике Србије на великој огрлици. Указ о додели Ордена пријатељства Путин је потписао 30. маја 2017. године, у време док је Николић још обављао функцију председника Србије.

 

Извор: Blic.rs