Србија

УХАПСИТЕ УГЉАНИНА! Суља хоће да одвоји Санџак! Зашто држава не реагује?

Председник Бошњачког националног већа (БНВ) Сулејман Угљанин узбуркао је јавност у Србији опасним провокацијама затраживши да се из Санџака што пре повуку српска полиција, војска, тајне службе и правосудни органи!

– Тражимо и прецизан датум повлачења српске полиције, војске, тајних служби, правосудних органа са територије Санџака. Ови наши захтеви су у складу са одлукама Мировне конференције о бившој Југославији у Хагу, када је и одржан референдум грађана Санџака о аутономији – рекао је Угљанин и истакао да „Бошњаци у овој српској држави представљају страно тело“:

– На територији Санџака српска војска, полиција, тајне службе и њихови чиновници понашају се монструмски и непријатељски према Бошњацима и цивилном становништву уопште. Српска полиција и правосуђе у Санџаку су фашистички пиони, пиони оног дела српског народа који су у основи четници и који желе да протерају све што им Русија нареди, да овде не остане ниједног нормалног Бошњака, Албанца, Србина и Црногорца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поводом ове изјаве, из Двери су позвали на хапшење Угљанина.

„За разлику од актуелне власти која очигледно немо посматра Угљанинове сепаратистичке наступе и вероватно сматра да се ради о трабуњању незадовољног бившег коалиционог партнера, Двери сматрају да овде није реч о екстремној реторици, већ о потенцијалном сецесионизму и реализацији старе идеје о тзв. зеленој трансверзали.

Такође, забрињава нас и чињеница да је Угљанин на овај начин злоупотребио положај председника БНВ и легитимне интересе муслимана у Републици Србији, те је неопходно преиспитати његов даљи останак на актуелној функцији.

Српски покрет Двери позива надлежно Министарство државне управе и локалне самоуправе да преиспита законитост рада БНВ и да предузме све мере и радње у складу са законом ради враћања рада овог националног савета конкретне националне мањине у оквире Устава Републике Србије и важећих закона. Такође, надлежним државним органима који врше кривични прогон поручујемо: ухапсите Угљанина“ – стоји у саопштењу овог покрета.

Извор: Espreso.rs