Издвајамо Регион

ХАГ ПРОГЛАШАВА ТУЂМАНА ЗА РАТНОГ ЗЛОЧИНЦА? Хрвати у паници, једна пресуда руши мит о „домовинском рату“!

Фото: Јутјуб

Ако Хаг у случају „Прлић“ потврди наводе првостепене пресуде, то би значило да је Фрањо Туђман организовао зајединчки злочиначки подухват, каже адвокат Тома Фила

Фила је указао да би став Жалбеног већа да је тадашњи председник Хрватске био организатор УЗП за Хрватску значило својевресно отрежњење, а да су за Србију у овом случају интересантне две ствари.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Прва је да ли ће опстати наводи из првостепене пресуде да су Хрвати у односу на муслимане у БИХ имали заједнички злочиначки подухват који је једино овде примењен и да ли ће, ако то буде потврђено, бити споменут и Фрањо Туђман – навео је Фила уз опаску да је висина казни које ће бити изречене мање битна.

Адвокат је подсетио да је тадашњи председник Србије Слободан Милошевић изостао из пресуда Радовану Караџићу и Ратку Младићу у деловима који се односе на заједнички злочиначки подухват, а да би, ако се потврди првостепена пресуда у случају „Прлић“ то значило да је Туђман „ушао“ у зајединчки злочиначки подухват.

– То би имало за последицу отрежњење у Хрватској, у којој хвале Трибунал од када су ослобођени Анте Готовина и остали. У овом случају требало би да наставе и даље да га хвале и да прихвате да је Туђман организатор заједничког злочиначког подухвата који је имао за циљ елиминацију муслимана са територије БИХ – нагласио је Фила.

Он је указао да Трибунал иако потврди пресуду неће утврдити да је једна држава извршила агресију на другу суверену државу, јер Хашки трибунал увек инсистира на индивидуализацији пресуде, али да може да утврди да је Туђман то организовао.

Агресија једне државе на другу суверену државу?

Према мишљењу адвоката Новака Лукића у случају да се потврди првостепена пресуда, то би била једина пресуда у којој је, како је навео, „утврђена агресија једне државе на другу суверену државу која је била међународно призната“.

– Југославија је учествовала у оружаном сукобу, али ни у једној пресуди није утврђено да је учествовала као агресор, као војска – рекао је Лукић за РТВ Војводина и напоменуо да та одлука може да буде „велики земљотрес“ за муслимане – бошњаке и Хрвате у БИХ.

Он је подсетио да је Хрватска у више наврата покушала да се укључи у тај предмет пред Трибуналом, прво као амицус цуриа, јер има правни интерес да се оспори налаз суда о заједничком злочиначком подухвату на челу са Туђаном и стрвању велике Хрватске, али да јој трибунал то није дозволио.

Хашки трибунал изрећи ће сутра другостепену пресуду у случају „Прлић“, од које зависи да ли ће некадашњи државни врх Хрватске бити правоснажно проглашен одговорним за учешће у заједничком злочиначком подухвату и злочине над муслинама у такозваној „Херцег-Босни“.

Уколико Жалбено веће трибунала потврди наводе првостепене одлуке, то би била прва пресуда којом је хрватском политичком и војном врху приписана одговорност за „заједнички злочиначки подухват“.

 

Извор: информер / тањуг