Издвајамо Регион

ХАОС У ХРВАТСКОЈ: Покренута иницијатива за Колиндин опозив, ПРАВДАЛА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ ХРВАТА У БОСНИ!

Фото: Јутјуб

Иницијатива младих за људска права из Хрватске (YИХР) затражила је данас да хрватски сабор покрене опозив председнице Колинде Грабар-Китаровић оцењујући да је својим изјавама, а нарочито оном поводом представљања књиге „Генерал Праљак“, извршила неприхватљив притисак на рад Хашког суда

– Председница Републике Колинда Грабар-Китаровић је низом изјава, а нарочито изјавом упућеном поводом представљања књиге “Генерал Праљак“ 24. новембра, извршила недопустив јавни политички притисак на рад Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ), уочи изрицања правомоћне пресуде у предмету Прлић и други, које је најављено за 29. новембар- наводи се у саопштењу, пренела је Хина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Промоција књиге „Генерал Праљак“, одржана је у Загребу 21. новембра и на њој је прочитана порука председнице која је оценила да је допринос Праљка „одбрани Хрватске и Босне и Херцеговине од великосрпске агресије те одбрани опстанка хрватског народа на његовим историјским просторима током домовинског рата, од велике важности“.

Иначе, генералу Праљку се суди у оквиру процеса „Прлић и остали“, коју и Хрватска и БиХ ишчекују са великом пажњом.
– Ових дана, када се надамо праведној судској пресуди и његовом ослобађању, као и ослобађању других хрватских бораца, ова књига излази као допринос истини о њему и о том историјском раздобљу борбе хрватског народа за слободу, истини коју је он након рата на многе начине истрајно бранио својом речју. Уједно је ова књига својеврсна захвалница за све што је учинио за свој народ – навела је Китаровић, пренела је Фена.

YИХР сматра да је такво деловање председнице, „којим се остварује притисак на тело међународног суда и то у смеру заштите починитеља најтежих злочина против међународног ратног и хуманитарног права неприхватљиво“.
Бета/АП

Та организација додаје у писму и да представници Сабора имају политичку и моралну одговорност да тако поступе, јер је „у низу правоснажно пресуђених предмета пред МКСЈ утврђено да је Хрватска учествовала у рату на подручју БиХ, као и да су бројне злочине починили припадници снага Хрватске или оних снага које су деловале у име Хрватске, за шта Хрватска још није преузела одговорност.

– Председница Републике наставља политику агресије према БиХ стајући у одбрану починитеља злочина и у потпуности занемарујући перспективу жртава- наводи се у саопштењу.

И хрватски Центар за суочавање с прошлошћу Документа позвао је недавно Грабар-Китаровић за неодговорност због поруке организаторима промоције књиге „Слободан Праљак“, оцењујући да је тиме демонстрирала недопустив притисак на рад Хашког суда.

Жалбено веће Хашкога суда, наиме, за среду је најавило читање правоснажне пресуде у предмету „Прлић и други“.

Хашки је суд шесторицу босанскохерцеговачких Хрвата у мају 2013. неправоснажно осудио на казне од 10 до 25 година затвора због злочина над муслиманима током рата у БиХ осмишљених у оквиру удруженог злочиначког подухвата. Праљак је тада неправоснажно осуђен на 20 година затвора.

 

 

Извор: Тањуг