Србија

ХАРАДИНАЈ ПРОГОВОРИО О СКАНДАЛУ С МОГЕРИНИ: Каснили смо, зато није било обраћања

Фото: Јутјуб

Косовски премијер Рамуш Харадинај тврди да јуче у Бриселу није одржао заједничку конференцију за новинаре са високом представницом за спољну политику и безбедност ЕУ Федериком Могерини због „кашњења“ и дискусија које су „одузеле мало више времена“, а не зато што се она увредила због његовог захтева да се повећа учешће САД у дијалогу Београда и Приштине

РТК2 преноси да је Харадинај данас одржао конференцију за новинаре у Пришстини поводом учешћа на Савету за придруживање и стабилизацију у Бриселу са Могеринијевом.

– Објавили смо заједничко саопштење, али нисмо имали конференцију за новинаре, због тога што смо каснили. О неким темама водила се дискусија на одговарајући начин, тако да су нам оне одузеле мало више времена. Такође сам обавестио европске званичнике да САД треба да имају важну улогу у процесу дијалога- рекао је Харадинај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Харадинај је изјавио да је у Бриселу изразио забринутост због тога што Косову још увек није уведен безвизни режим.

– На састанцима смо искористили прилику да известимо о приоритетима, регионалном развоју, дијалогу, на састанцима је такође доминирало и питање визне либерализације и статусу кандидата за Косово, ја сам искористио прилку да представим наша питања- казао је Харадинај.

РТК2 преноси да је косовски премијер коментарисао и оставку главног судије у мисији Еулекс на Косову Малколма Симонса, који је као разлог оставке навео корупцију у оквиру те мисије и нереаговање на његове притужбе.

– Штетно је за било коју организацију када њихов члан говори о таквим стварима. Оно што је мене изненадило је то што један принципијелан судија није реаговао у време када је дошло до прекршаја, него када је све прошло и када је ситуација избледела – навео је Харадинај.

Извор: Tanjug