Свет Србија

ХАШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ РАСКРИНКАНО: Казнили Србе са 1.200 година, а Трубинал признао да СРБИЈА И МИЛОШЕВИЋ НИСУ КРИВИ!

Фото: Јутјуб

То смо ми одувек и говорили. Сад се види да је Србија неоправдано оптуживана свих ових година и то јесте морална и правна сатисфакција за нашу земљу, каже Дачић

Лицемерје Хашког трибунала раскринкано је на самом крају свог рада. Наиме, после 24 године уцењивања и оптуживања да је Србија највећи кривац у рату на простору бивше Југославије, Трибунал је признао да српске власти нису чиниле „удружени злочиначки подухват“, што значи да бивши председник СРЈ Слободан Милошевић, а самим тим и Србија, нису одговорни за рат у БиХ. Тиме је српски народ амнестиран након четврт века жестоког сатанизовања, оцењују саговорници Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овакав расплет хашке саге видљив је у фусноти пресуде генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу, где се наводи да „докази које је судско веће примило нису показали да је Милошевић учествовао у злочиначком подухвату у БиХ“.

Нема помирења

Саговорници Курира оцењују да Хашки трибунал није допринео помирењу међу народима на простору бивше СФРЈ.

Ивица Дачић, лидер СПС и шеф српске дипломатије је истакао:

– И у пресуди Караџићу и Младићу констатовано је да Србија није крива. То је од велике важности за нашу земљу. То смо ми одувек и говорили. Сад се види да је Србија неоправдано оптуживана свих ових година. То је морална и правна сатисфакција за Србију.

Председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић наглашава за Курир да се Хаг појавио само због тога што друштва у региону нису била спремна да суде за најтеже злочине у рату.

– Нажалост, на Балкану су највећи злочинци сматрани за националне хероје. Хаг је био нужно зло које је требало да као наднационални међународни суд задовољи правду и допринесе процесу помирења. И да су пресуде биле потпуно другачије, опет би биле посматране искључиво кроз етичку призму. Са Хагом или без њега друштва на овим просторима нису спремна за суочавање са злочинима и за помирење. За мог живота нећу дочекати то помирење – закључује Љајић.

Разговарати о прошлости

Адвокат Боривоје Боровић уверен је да је Хаг додатно само завадио српски, муслимански и хрватски народ и да, након свих ових пресуда, нико више неће моћи отворено да разговара о прошлости.

– Никада није ни стављена колективна одговорност српском народу, али је велики број политичке, полицијске и војне власти био оптужен у Хагу. Та фуснота у пресуди Младићу не значи да је пресудом ослобођен Милошевић, али значи да је погрешна била теза о заједничком злочиначком подухвату која се провлачила кроз све оптужнице у Хагу. Србија не може да доживи никакву сатисфакцију зато што је практично цео војни и полицијски врх осуђен – објашњава Боровић и каже да је интересантно да је председник Србије Милан Милутиновић ослобођен, а да Милошевић никада није неосуђен.

Јадранка Јоксимовић, министарка за евроинтеграције
КРАЈ ЈЕДНЕ ЕТАПЕЗавршена је једна етапа у покушају превазилажења проблема постконфликтног региона, али, искрено, не видим да постоји много висе поверења у региону. Зато је сада важно да се бар ми у Србији концентришемо на развој и бољитак наше државе и грађана и не упадамо у замке поновних дебата и тензија. Очекујем да се и други понашају тако одговорно као Србија.

Бошко Обрадовић, Двери
СУДИТИ ХАШКИМ СУДИЈАМА

Једног дана се мора судити хашким судијама. Једини смисао Хашког суда је наставак НАТО бомбардовања Србије другим средствима. Антисрпски карактер суда види се у осуђујућим пресудама Србима и ослобађајућим пресудама ратним злочинцима Готовини, Орићу и Харадинају.

Вјерица Радета СРС
ОД ПОЧЕТКА ЈЕ ТО АНТИСРПСКИ СУД

Треба да се формира научни институт који би се бавио анализом списа и који би био у стању да и нашој и светској јавности представи истину и рад те нелегалне институције. Хаг је почео, а и завршиће као антисрпски. Наше власти су слепо слушале налоге из Хага. Испоручивали су Србе, пуштали да тамо умиру, отварали све државне тајне за хашке тужиоце.

Милорад Додик, председник РС
ПРАВНА ПОМОЋ

Србија и Срби су били кривци. Што се тиче Републике Српске, пружићемо сву правну помоћ генералу и бившем команданту Војске РС Ратку Младићу како би се одбранио у жалбеном поступку Хашког трибунала.

БОРБА Генералов син Дарко Младић
ИДЕМ У РУСИЈУ ПО ПОМОЋ ЗА ОЦАДарко Младић, син Ратка Младића, наводи да је разочаран и огорчен, али да неће одустати од борбе за живот свог оца, те најављује скори одлазак у Русију по помоћ. Како је објаснио, постоји неколико сценарија жалби на пресуду. Једна од њих је да се тужи прво болница у Холандији за несавесно лечење Младића, али како истиче, она има имунитет, па би требало да се пише ЕУ да јој се он скине.

– Пријатељи из Русије су ме звали да кажу да су озбиљно пратили овај случај и питали кад ћемо да спремамо резолуцију за Думу. Они су и из свог интереса, али и због извесног осећаја кривице што су све то дозволили, спремни за реакцију, а ја ћу ускоро са саветницима отићи у Русију и 4. децембра тамо одржати конференцију за медије – казао је Дарко Младић.

Он истиче да се нада да ће држава Србија реаговати пред Саветом за безбедност, јер је све ово, како наводи, фарса. Подсетио је и да је Младић већ имао четири мождана удара и да с хипертензијом може да умре.

Иван Јовановић, експерт за међународно право
ЕЛИТЕ МОРАЈУ ДА СЕ ПОМИРЕ

Експерт за међународно кривично право Иван Јовановић сматра да Трибунал није ни имао задатак да донесе помирење у региону, већ да је то посао политичара:

– Мандат те институције био је да утврђује чињенице у конкретним случајевима и кривичну одговорност конкретних људи. Посао помирења је, пре свега, посао политичких елита и код нас и у региону, али оне то не раде.

Извор: Kurir.rs