Србија

ХОЈТ ЈИ У ГАДНОМ ПРОБЛЕМУ – ТОТАЛНО ПУКАО! Он заправо није оно каквим се представља

Амерички дипломата је добио значајан политички шамар чињеницом да га ни властита администрација није подржала, а ЕУ се оградила од његових ставова

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Републике Српске Милорад Додик каже у интервјуу за Курир да амерички дипломата Брајан Хојт Ји, који је својим изјавама усталасао Србију, није никаква величина, те да нема подршку ни званичне администрације САД, која му је „лупила шамар“.

Русија ће муњевито одговорити на нову америчку ракету

– Мислим да је његова првобитна амбиција била да буде у функцији дестабилизације Србије и да је добио значајан политички шамар чињеницом да га ни властита администрација није подржала, а ЕУ се оградила од његових ставова, одбацила његов приступ који је он наводно тражио до Србије. Сада се види да је то била у ствари његова лична промоција, да се он прекомбиновао у томе свему и да су такви ликови научили само да мешетаре и производе проблеме. Зато је његов крах потпун, а мислим да је Србија у томе победила. Напросто, његове зле намере према Србији су потопљене.

Када Хојт Ји каже „не може Србија да седи на две столице“, да ли се и ви у РС у томе препознајете?

– Мислим да можемо да седимо на две столице, за разлику од њега, који очигледно не може. Сада се показало да као представник старе администрације нема столицу у новој администрацији. Ово је први пут да Америка, као моћна земља, није стала иза става свог дипломате и у условима кад он погреши. Хојт Ји је доживео да га је његова администрација приморала да каже како није мислио то што је мислио.

Већ дуже се појављују тезе о могућем Мајдану у Београду, да нам свет то у ствари припрема. Бојите ли се ви Мајдана у Бањалуци?

– То су стари сценарији које можемо да видимо у форми обојених револуција, на које смо ми указивали. Мислим да су озбиљан покушај за тако нешто биле прошлогодишње демонстрације које је организовала опозиција, а ми смо им парирали тиме што смо исти дан организовали протест подршке РС, анулирали њихову снагу и мислим да у РС, где наравно има одређених проблема, не постоји изазов те врсте, као што не може ни у Београду, где Вучић држи снажне позиције Србије и управља уз снажну подршку народа.

На улазу у нови биоскоп у Фочи данас вас је један мештанин ословио са „тата РС“. Како видите РС после вашег одласка са места председника?

– Ја не могу да обновим функцију председника републике, али ћу се борити на некој од других функција која ће омогућити да наставимо да водимо РС као и досад, да буде успешна и просперитетна.

Када Херта Милер усред Београда каже да су Срби криви за све што им се догодило, како на то гледате?

– То је невероватно! Угрожена је елементарна логика. Она која је потомак фашисте, који је овде био окупатор, који је убијао, бацао бомбе по Србима, стварао концентрационе логоре, сада је нашла разлог да нама држи предавања и лекције. Како је могуће да смо ми криви зато што је неко на нас бацао бомбе са осиромашеним уранијумом? То су ствари које се у пропагандном смислу користе деценијама како би се Срби оцрнили на међународној сцени. Она је овде требало да се поклони жртвама.

Успомена на филм „Сјећаш ли се Доли Бел“

КУСТУРИЧИНА АВАНГАРДА

У новом биоскопу у Фочи, који је обновио Емир Кустурица, поново сте гледали филм „Сјећаш ли се Доли Бел“. Какве је успомене он у вама пробудио?

– То је било време када смо били млади, живели у некој другој земљи, када је оно што је Кустурица тада направио било потпуно авангардно. Појава овог филма била је промена у односу на све стереотипе до тада, авангарда коју је Кустурица тада обезбедио промовисала га је у једног од највећих режисера овог времена.

 

Извор: Kurir.rs