Регион Србија

Хрватска држава брани усташког певача Томпсона: Клао Србе у песмама и ником ништа

Сто дана од када је поведен прекршајни поступак против хрватског певача Марка Перковића Томпсона, који глорификује усташтво, није саслушан на надлежном суду нити је заказано рочиште.

Пријава против Томпсона покренута је још 5. августа због усташког поклича „За дом спремни“ на слуњској прослави операције Олуја. До данас, међутим, он није позван на саслушање у надлежном суду нити је заказано рочиште.
Председница суда Блаженка Лугар Владић каже да се поступак води за кршење Закона о прекршајима против јавног реда и мира, јер је окривљени прекшио члан који се односи на оне „који на јавном месту извођењем, репродуковањем песама, музике и текстова или ношењем или истицањем симбола, текстова, слика и цртежа ремете јавни ред и мир“.
Иначе, за то дело предвиђена је новчана казна у висини од 50 до 300 евра, или затворска казна у трајању до месец дана, а за прекршаје код којих је, као у овом случају, предвиђена и тежа односно затворска санкција обавезно је одржавање рочишта, но оно још није заказано јер окривлени није саслуан – рекла је Владић.
Извор: Srbija Danas/Index.hr