Регион Србија

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ПОДИГЛИ УЗБУНУ: Србија је амнестирана у Хагу

Фото: Pixabay.com

Хашки суд је у пресуди Ратку Младићу амнестирао Слободана Милошевића и Београд од одговорности за рат у Босни и Херцеговини, тихо, не објављујући то на велика звона, пише „Јутарњи лист“.

Милошевић је имао неке везе с Радованом Караџићем и Ратком Младићем, али према мишљењу Хага недовољно јаке да би се сматрало да је члан удруженог злочиначког подухвата у склопу ког су почињени злочини у Босни и Херцеговини, пише загребачки дневник.
Иако је Младић оптужен да је злочине починио заједно са Милошевићем и његовим београдским сарадницима, судије су у среду, читајући сажетак пресуде, избацили лидера Србије и Југославије Слободана Милошевића, пише у тексту.

„У самој пресуди наводи се да судије нису нашле доказе да би Слободан Милошевић или неко од његових београдских колега био саучесник удруженог злочиначког подухвата од 1991. до краја 1995. године са циљем протеривања Хрвата и Бошњака, тадашњих Муслимана, с великих делова БиХ на којима су Срби хтели своју етнички хомогену државу“, пише Јутарњи лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Необично је да је та врло важна чињеница сакривена у фусноти број 15357 на дну 2090. странице хашке пресуде Младићу: „Судско веће налази да је више особа учествовало у удруженом злочиначком подухвату, укључујући Радована Караџића, Момчила Крајишника, Биљану Плавшић, Николу Кољевића, Богдана Суботића, Момчила Мандића и Мићу Станишића“.

Уз то иде фуснота, на дну странице малим словима: „Докази које је примило судско веће нису показали да су Слободан Милошевић, Јовица Станишић, Франко Симатовић, Жељко Ражнатовић или Војислав Шешељ учествовали у реализацији заједничког криминалног циља“, наводи Јутарњи лист

Фото: Pixabay.com
Извор: Tanjug