Издвајамо Србија

ЧЕПУРИН ЈЕ АПСОЛУТНО У ПРАВУ: Опозиција се жалила на Владу Хојт Јиу, па наишла на антисрпски став Американца

Александар Чепурин (фото: ЈуТјуб)

Интервју који је руски амбасадор Александар Чепурин дао за „Спутњик“ изазвао је бурне рекације у јавности, како због коментара о посети Хојта Јија, а још више због оцене да је српска опозиција састанком са овим званичником „наишла на антисрпски став“.

Фото: Јутјуб

„Јасно ми је зашто је тај део опозиције дошао код тог чиновника – желели су да се жале на своју владу, али нису наишли на антивладин став, већ на антисрпски. Нисам ништа чуо како су они на то реаговали. Зар подржавају такав притисак на Београд, на Србију? Да ли су дали изјаве и какве?“, рекао је руски амбасадор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Представници опозиције готово редом су реаговали на изјаву Чепурина, а лидер Демократске странке Драган Шутановац рекао је да су „различите поделе на ‘издајнике’ и ‘патриоте’ имале трагичне последице и по Србију и по регион у прошлости“.

Лидер Двери Бошко Обрадовић Чепуринове речи доживљава као „братски савет“. У саопштењу истиче да се „не сећа кад је неки амерички дипломата долазио у Србију, а да није имао антисрпске ставове“.

„Зато Двери нису биле на састанку са поменутим нижеразредним америчким куриром“, навео је Обрадовић и додао да је Чепурин пријатељ Србије, те да зато „његове речи доживљава као добронамерни и братски савет на крају мандата“.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић понавља, као у неким ранијим, сличним приликама, став да „дестабилизација региона, подршка националистима и повратак у деведесете године представљају руску платформу која треба да послужи за обрачун са Западом, противно интересима Србије“.

Србија је, каже Јовановић, последња прилика Москви да преко ње угрози интересе оних са којима је у сукобу и тако спречи интегрисање Србије са Европом.

„Ово представља до сада најопаснију претњу демократизацији нашег друштва и тражи брже повезивање оних снага које разумеју да је раскид са идејом да се српски интереси остварују жртвовањем у име било кога, па и Русије, уско повезан са питањем опстанка идеје модерне, европске Србије“, навео је лидер ЛДП-а.

Лига социјалдемократа Војводине затражила је од државе да реагује на, како оцењују, недоличне изјаве амбасадора Чепурина о српској опозицији.

„Ми из Лиге социјалдемократа Војводине Чепурину поручујемо да је у уређеним и цивилизованим европским друштвима опозиција једнако колико и власт, равноправан учесник политичког система и њен рад се не може делегитимисати на такав начин позивањем на линч“, наводи се у саопштењу које је потписао генерални секретар ЛСВ-а Бојан Костреш.

Посланица Скупштине Србије Санда Рашковић Ивић оценила је да се амбасадор Чепурин понео „недипломатски и изашао из оквира изјава које треба да даје амбасадор“.

Директорка Центра за евроатлантске студије Јелена Милић шокирана је, како наводи, иступом амбасадора Русије и каже да је посреди руска манипулација.

„Оно што је амбасадор показао невероватно је мешање, то није само порука како наводно независна Србија треба да се понаша, која је на путу ка ЕУ. Шокирана сам чињеницом да не постоји јача реакција и државе и другог актера јавног и политичког живота“, рекла је Милићева.

Уредница портала Спутњик Љубинка Милинчић, која је радила интервју са амбасадором Чепурином, сматра да он као дипломата „може и не мора то да каже“.

„Али овде је поента што су поруке биле уперене против Русије и Русија на то реагује, мислим да је то суштина. Такве поруке добијали смо само кад су Милошевићу претили да ће нас сравнити са земљом у време бомбардовања“, рекла је Милинчићева, цитира телевизија О2.

 

Извор: Vestionline.com / Танјуг