Издвајамо Србија

ЧУДО У КУРШУМЛИЈИ: Крава синоћ отелила теле са 2 главе, домаћин замало пао у несвест кад је видео 2 језика!

– Скоро смо у једном селу отелили теле са осам ногу, четири задње и четири предње, затим теле без ребара и другим деформитетима – рекао је ветеринар Судимац

У селу Висока, код Куршумлије, у домаћинству Милосава Перовића, ноћас је крава отелила теле са две главе које је поживело тек сат времена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Перовићи су још увек у шоку због несвакидашње принове, а Милосав Перовић објашњава да је његова крава сименталске расе синоћ почела да се тели и да је одмах приметио да нешто није у реду, па је у помоћ позвао ветеринаре из Куршумлије.

– Када је ветеринар отелио краву и изнео теле, на његовом телу су стајале две главе, исте величине, са ушима, очима. Спустио га је на сламу поред краве. Обе главе су гледале и језицима почеле да облизују слуз на њушкама и ноздрвама. Обузео ме је неописив страх, који ме и даље не пушта, после сат времена је угинуло – рекао је Перовић (65).

Перовић је навео да никада није позвао ветеринара приликом тељења крава и да је то увек успешно сам радио.

– Или су се краве саме телиле, здраве и праве, никада им није била потребна интервенција. И ова крава се више пута телила сама. Парила се природним путем, са биком исте расе. Шта се ово десило, ја немам објашњење, затечен сам и веома уплашен – рекао је Перовић.

Фото: Pixabay.com

Ветеринар Горан Судимац, који је отелио Перовићеву краву, из ветеринарске станице у Куршумлији, каже да је ово први случај да се отели двоглаво теле, али да се веома често дешава рађање младунаца других домаћих животиња с различитим деформитетима.

– На територији општине Куршумлија је то нарочито изражено у протеклих десет годна. Рађају се животиње са свакаквим деформитетима. Скоро смо у једниом селу отелили теле са осам ногу, четири задње и четири предње, затим теле без ребара и другим деформитетима – рекао је Судимац.

Он сматра да до деформитета телета у домаћинству Перовића није дошло генетским путем.

– Могуће је да у спермографији буде неки проценат деформитета сперматозоида или да јајна ћелија не буде развијена до краја. Такође, у развоју ембриона може доћи до деформитета и да то буде разлог да ово теле има две главе – казао је Судимац.

Због изнемоглости и тешког тељења, крава сименталка у домаћинству Перовића је под надозором ветеринара из Куршумлије.

 

 

Извор: Телеграф.рс