Србија

Шешељ: Трибуналу би сад одговарало да Младић умре

Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је да одбрана генерала Ратка Младића не треба да одустаје од добро потковане жалбе, јер пресуда Младићу није заснована на правним начелима и јер се увек нађе неки частан судија као што је Жан-Клод Антонети.

Шешељ је нагласио да није немогуће да судија Антонети буде главни судија у жалбеном поступку Ратка Младића.

– Антонети је дар-мар направио у поступку против Милана Лукића, провалио и доказао судске намештаљке и противправне поступке – рекао је Шешељ за „Политику“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шешељ је истакао да су Младића осудили за сва кривична дела на основу наводног учешћа у удруженом злочиначком подухвату, а тај „удружени злочиначки подухват“ не постоји ни у статуту Трибунала, а ни у његовом Правилнику о поступку и доказима“.

Јасно је да су смислили то да би избегли доказивање његове везе са било којим конкретним злочином. Њему није доказано учешће ни у једном злочину, нити да је имао било какву везу са њим, да је наређивао, да је подстицао, да је извршио, помагао, подржавао… Није му утврђивана ни командна одговорност. Рекли су „он је припадник удруженог злочиначког подухвата, последица тог подухвата је то и то, он је то свесно желео“… – навео је Шешељ.

Он претпоставља да ће жалба на пресуду Радовану Караџићу бити разматрана тек наредне, а можда и 2019. године, а то, како је рекао, значи да ће тако нешто бити и са Младићем.

Шешељ је рекао да сумња да ће Младић бити пуштен на лечење.

– Они би највише волели да он умре док чека разматрање жалбе. Онда тако ова првостепена пресуда постаје правоснажна – рекао је он.

Према речима Шешеља, историја ће кад-тад морати да обради улогу Хашког трибунала.

– Од нас самих зависи колико ће њихов целокупан рад бити подвргнут критици. Досадашњи режими у Србији нису ништа радили и урадили на томе – рекао је лидер радикала.

Он је додао да ће до краја живота обрадити све хашке процесе и пресуде појединачно.

– Већ сам објавио седам књига и не прекидам рад. Сада управо завршавам књигу „У Сребреници није било геноцида“ са обиљем докумената и доказа – рекао је он.

Шешељ је додао да верује да ће његова књига уздрмати јавност и то светску.

– Дошао сам до фрапантних података који разоткривају многе ујдурме и смишљену и годинама вођену прљаву пропаганду – рекао је Шешељ, који је као хашки оптуженик имао прилику да изнутра проучава рад Хашког суда.

Извор: Vestionline/  Politika.rs