Србија

ШЕШЕЉ: Хашки трибунал је америчка шеста, седма, осма или девета флота

Фото: Јутјуб

Лидер Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ рекао је да „коначни салдо“ показује да је Хашки суд био у функцији продужетка америчке спољне политике и америчке оружане силе, и да је тамо много часних Срба невино осуђено.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је рекао да је председник Хашког трибунала Кармел Ађијус искористио чак и опроштајну посету Београду да врши притисак на Србију да изручи функционере СРС Вјерицу Радету и Петра Јојића, што је само завршница политике уцењивања, потцењивања и понижавања Србије коју је тај суд водио од оснивања.

ОРБАН СЕ ЗАКЛЕО: Ухапсићу Џорџа Сороша због…

Шешељ је навео да је Хашки трибунал био изразито антисрпски и политички суд који није имао никакве везе ни са правдом, ни са правосуђем, нити са основним правним принципима.

„Ако направимо коначни салдо, то је био суд у функцији продужетка америчке спољне политике и америчке оружане силе, америчка шеста, седма, осма или девета флота. Тако су се и понашале његове судије“, рекао је Шешељ на конференцији за новинаре у Парламенту Србије.

Према његовим речима, СРС је проучила све пресуде и извукла закључак да има људи који су осуђени јер су заиста починили злочине, а има и људи који су осуђени потпуно невини, саопштено је из СРС.

„Српски радикали сматрају да Министарство правде Србије треба да направи селекцију тих људи и да прочита пресуде јер је из њих све јасно“, рекао је Шешељ.

Он је навео да су невино осуђени: Владимир Лазаревић, Небојша Павковић, Никола Шаиновић, Милан Мартић, генерал Милошевић, Мића Станишић, Стојан Жупљанин, Радован Караџић и да радикали нису уопште оптимисти у случају генерала Ратка Младића, чија се пресуда очекује за неких двадесетак дана.

„Знајући Хашки трибунал, сматрамо да ће и та пресуда бити изразито антисрпска и да ће запечатити Младићеву судбину“, поручио је Шешељ.

Он је указао да би власти Србије требало да говоре о томе и да информишу српску јавност.

„Треба сад формирати институт који би проучио те пресуде и рећи да су ови људи невини. То би требало да буде суштина наше политике у завршници Хашког трибунала. Хашки трибунал је формално угашен, али хашки процеси се настављају пред чудовишним механизмом, названим Резидуални механизам. Они су спојили заостале процесе међународног ад хок Трибунала за Руанду и ад хок Трибунала за бившу Југославију и сад воде у завршници неколико првостепених и неколико другостепених поступака“, појаснио је Шешељ.

Он је нагласио да се то ради због новца и судијских плата до 50.000 евра месечно.

„Њима је због тога стало да Трибунал што дуже траје и због тога су процеси били тако дугачки. Изузетак је мој процес у коме нису знали шта да раде и како да ме се отарасе“, рекао је Шешељ.

Он је оценио да су прву грешку у Трибуналу направили што су га пустили да скоро пет година чека почетак процеса, мислећи да ће да „пукне“ и да пристане на све.

„Мислили су да ћу да сведочим против других, да спашавам своју главу и тако даље. Кад су видели да од тога нема ништа заглибили су се у процесу. Кад сам им лобање `полупао` у самом процесу, и тужиоцима и судијама, е онда су ме брутално избацили из Трибунала. Ја се и данас осећам и увређен и повређен што сам тако брутално избачен“, каже Шешељ.

Извор: Fakti.org