Издвајамо Свет

ШИПТАРИМА ЋЕ ПОЗЛИТИ: „Гвинеја Бисао повукла одлуку о признању Косова из 2011“

Београд — Гвинеја Бисао је данас повукла одлуку о признању Косова из 2011. године, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

„О томе ме је данас обавестио премијер Гвинеје Бисао“, рекао је Дачић Тањугу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да је та земља о данашњем повлачењу признања послала ноту Приштини.

Гвинеја Бисао је, како је објаснио Дачић, и званично поништила писмо и признање у том писму, из 2011. године, којим је манипулисала Приштина.

Премијер те земље, Умаро Сисоко Ембало, који је на тој функцији од новембра 2016, пре четири дана у Београду је рекао да та земља никада није признала Косово, односно да он „није видео ниједан папир о признању Косова“.

Приштински медији су, истовремено, објавили факсимил вербалне ноте Гвинеје Бисао о признању Косова, коју је потписао тадашњи, сада покојни, председник државе, 2011, као и фотографију тадашње заменице министра спољних послова Косова Вљоре Читаку док прима ту ноту.

Данас је и званично поништена.

Прва држава која је повукла признање Косова као независне државе је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године.

Неданво су медији на Косову објавили и да је Приштина ажурирала списак земаља које су признале независност Косова, а са којег су уклоњене Нигерија и Уганда “чију писану ноту о признању Приштина никад није добила”.

 

 

Извор: Тањуг