Свет Србија

ШИПТАРИ У ШОКУ! ПРИЗНАЊЕ КОСОВА ПОВЛАЧЕ ГВАЈАНА И ТРИНИДАД И ТОБАГО?! Подршка Србији у Латинској Америци све већа!

Фото: Јутјуб

Одлуку Суринама да повуче признавање лажне државе Косово могле би да следе и друге државе на североистоку Латинске Америке, попут Гвајане, која је пре четири године признала Косово, али и на Тринидад и Тобаго, на који се врши снажан притисак да стану уз Приштину. На страни Београда су и Оман, Централноафричка Република, Нигерија, Уганда…

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Талас признавања нелегално проглашене независности јужне српске покрајине не само да је заустављен, то су, у последње три године, не рачунајући Суринам, учиниле само две државе, већ би сада могао да уђе и у обрнути процес.

Бивши морнарички официр открио шта је видео скривено на Антарктику

Професор Правног факултета Универзитета у Београду Александар Гајић каже да је могуће повући признање државности, нарочито оно које је дато супротно Резолуцији 1244 Савета безбедности, која регулише питање статуса КиМ:

– КиМ је према међународном праву територија под међународном управом која се налази у саставу Републике Србије, па су стога спорна и сама признања. Акт Суринама је значајан за Србију и свакако ће бити запажен посебно међу оним државама које су признале Косово.

И Павле Јевремовић, наш некадашњи амабасадор у УН, сматра да је потез Суринама охрабрујући, али и додаје да је за Србију најважнија подршка коју има у Савету безбедности:

– Од броја држава које признају или не признају Косово, важније су гаранције руског и кинеског вета да Приштина неће добити столицу у УН.

Према евиденцији српске стране, 107 држава признало је Косово, док Приштина тврди да је тај број за десетак већи.

Из МСП поручују да су званичници Омана, Централноафричке Републике, Нигерије, Уганде, Сао Тома и Принципе у више наврата демантовали Приштину која тврди да су ове земље признале Косово.

Расадник врхунских фудбалера

Влада Републике Суринам повукла је у понедељак одлуку о признавању КиМ као независне државе, која је била на снази од 8. јула 2016. Суринам је по површини дупло већи од Србије и дуго је био холандска колонија.

Неки од најпознатијих фудбалера попут Едгара Давидса, Кларенса Седорфа, Патрика Клајверта, Руда Гулита, Франка Рајкарда и Звездиног капитена Мичела Доналда, пореклом су из Суринама.

 

Извор: Novosti.rs