Србија

Шокантно! Да ли Србији спремају нови “5 октобар”?

Упозорење руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да се у Србији спрема крвава промена власти треба схватити веома озбиљно, стручњаци за безбедност.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према њиховим речима, агенти ЦИА одавно обилазе терен по Београду и припремају се за акцију, а приметне су појачане активности других безбедносних служби у Србији.

Велике службе као што су ЦИА, НСА и МИ-6 често користе услуге мањих агенција пријатељских земаља, али у случају Србије приметно је да саме обављају одређене задатке – каже нам наш извор из безбедносних служби.

Бивши обавештајац Божидар Спасић каже да упозорења Сергеја Лаврова не смемо да занемаримо, јер је он то рекао на основу увида у документацију Федералне службе безбедности (ФСБ).

– Агенти ФСБ-а, који су доста присутни у Србији, послали су своје извештаје у Москву и на основу њих Лавров је изговорио да се Србији спрема сценарио сличан Мајдану. Агенти ЦИА одавно појачано делују у Србији и сигурно је да постоје планови и за смену власти, па се као прва мета издваја председник Србије Александар Вучић. Оно што је у овоме моменту проблем за западне агенте је одређивање „извођача радова Мајдана у Београду“, јер је опозиција веома слаба и никакве паре које долазе са Запада не могу да помогну. Сада је на делу операција чекања повода како би се извукао народ на улице, а тражиће се буквално длака у јајету – каже Спасић и позива на опрез јер, како каже, ЦИА се већ доказала у случају Чаушескуа, Милошевића и у Украјини.

Др Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, каже за наш лист да је ситуација више него озбиљна.

– Сергеј Лавров је дефинитивно један од најискуснијих дипломата на свету. Дакле, његове наводе и упозорења свакако треба озбиљно схватити и анализирати. Што се тиче неког Мајдана у Србији, тачније организовања насилне промене власти од стране страних служби и тајкуна, сматрам да је то мало вероватно. Србија је стабилна земља, има јако вођство са председником Вучићем на челу, који је и до сада успешно одолевао притисцима великих сила следећи само интересе Србије, што често није лако у овим глобалним променама. Наше службе безбедности, пре свега БИА и МУП, вођене професионалцима способне су да, пре свега превентивно, уоче, али и спрече било какве деструктивне и обавештајне активности споља – каже он.

Вучић: Штитимо своје интересе

Србија ће у међународним односима штитити своје националне и државне интересе, независност и сувереност у одлучивању и слободу, као највишу вредност коју наш народ баштини, поручио је председник Србије Александар Вучић у разговору са амбасадором Русије Александром Чепурином. Вучић и Чепурин разговарали су о политичком дијалогу и економској сарадњи две земље, пре свега у области енергетике, као везивном ткиву за све области привреде, саопштила је служба за сарадњу са медијима председника Републике Србије.

САД и Русија стављају шапу на Србију

Аналитичар Александар Радић каже за „Ало!” да се Србија налази на удару две силе.

– Ситуација се из дана у дан битно заоштрава и онда не чуде овакве изјаве Лаврова. Свака страна има свој образац, и САД и Русија, а циљ је придобити Србију. Питање је да ли у Србији постоје струје и опозиција способне да изведу нешто попут Мајдана. Пре свега бих овакве изјаве тумачио као покушај стављања шапе на Србију – каже он.

 

Извор: Ало.рс