Издвајамо Свет

ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ О НАЈВЕЋОЈ НУКЛЕАРНОЈ КАТАСТРОФИ: Ево шта се заиста догодило у Чернобиљу!

После сведочанстава очевидаца који тврде да су тог кобног 26. априла 1986. видели две велике експлозије, општеприхваћена теорија гласи да је прво дошло до експлозије паре, узроковане енергијом насталом загревањем воде којом се хлади језгро реактора, а тек затим до нуклеарне експлозије.

Међутим, нова анализа указује да је заправо било обрнуто, односно да се прво догодила нуклеарна експлозија.
Група шведских истраживача анализирала је изотопе хемијског елемента ксенона које су четири дана после катастрофе прикупили научници.

Ти изотопи су пронађени далеко од самог места катастрофе, у граду Череповцу, северно од Москве, и далеко од главних трагова отпадака

Према тврдњама шведских научника, ти изотопи су настали недавном нуклеарном физијом, што указује на нуклеарну експлозију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С друге стране, главни отпаци, пронађени у радијусу ближе чернобиљске катастрофе, садржали су уравнотежене изотопе ксенона какви се могу наћи у језгру реактора. Тај је радиоактивни материјал пронађен северозападно од Чернобиља, у Скандинавији.

Према проценама тадашњих атмосферских прилика новији изотопи ксенона пронађени код Череповца потичу од остатака лансираних више у ваздух од остатака који су настали пробојем реактора.

Према научницима, нуклеарна експлозија лансирала би радиоактивне остатке много више у атмосферу од експлозије саме паре.

“Верујемо да је прво дошло до нуклеарне експлозије која је кроз цеви за пуњење горива лансирала радиоактивни материјал 2,5 до 3 километра у ваздух, а 2,7 секунди после тога дошло је до експлозије паре која је пробила реакторску посуду”, тврде шведски научници.

Сведоци су у то време помињали плавичасте бљескове изнад реактора у секундама након прве експлозије што, према тврдњама научника, подупире нови ток догађаја чернобиљске катастрофе.

Извор: Kurir.rs/ Net.hr