Свет

ШОКАНТНО! РОБОТИ ЋЕ НАС ОТЕРАТИ СА ЗЕМЉЕ: Хокинг предвиђа да ће машине заменити људе и да ћемо морати да се селимо

Једног дана роботи могу у потпуности заменити људска бића и постати нови облик живота који је чак способан да се умножава, упозорио је познати физичар Стивен Хокинг, још једном предвиђајући прилично мрачну будућност за човечанство.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Плашим се да АИ (вештачка интелигенција) може потпуно да замени људе“, рекао је Хокинг за Вајред магазин, а преносе Кембриџ њуз.
„Ако људи дизајнирају компјутерске вирусе, неко ће дизајнирати АИ који се побољшава и сам репродукује.То ће бити нови облик живота који надмашује људе“, додао је Хокинг.

ЗАПАД ЈЕ ОВО ПОКУШАО ДА ЗАТАШКА: Руси открили истину о губицима НАТО-а током агресије на СРЈ

Међутим, човечанство је већ достигло „тачку без повратка“ и првенствено може само себе да уништи, предвиђа 75-годишњи академик.
„Планета Земља постаје сувише мала за нас, популација се повећава на узнемиравајући ниво и ми смо у опасности од самоуништавања“, тврди научник.

Да би избегли овај апокалиптични сценарио, Хокинг предлаже да човечанство треба да настави са свемирским програмом, „у циљу евентуалног колонизовања одговарајућих планета људским становништвом.“

Ово није први пут да је Хокинг говорио о потенцијалној опасности да роботи постану самосвесни и превазилазе људску интелигенцију. Прошле године је упозорио да АИ „може да развије сопствену вољу – вољу која је у сукобу са нашом“, додајући да би развој машина могао постати „или најбоља или најгора ствар која се икада догодила човечанству“.

Научник је такође раније предлагао да се у прошлости преселимо на другу планету, рекавши да је остало само око 100 година да се избегне крах Земље.

 

Извор: Kurir.rs/RT