Свет

Шта се крије иза пуштања тајних докумената ЦИА о Бин Ладену и да ли случај Кенеди има неке везе с тим?

Вест да је ЦИА објавила тајна документа из куће породице Бин Ладен долази свега десетак дана након пуштања и тајних докумената о америчком председнику Кенедију. Да ли је посреди случајност што се тајна документа, о две изузетно важне личности, пуштају за овако кратак временски период? Да ли Вашингтон овим шаље неку индиректну поруку или је реч о замајавању америчке јавности али и светске?

У рацији Бин Ладеновог скровишта у Пакистану 2011. године заплењен је компјутер са огромном количином материјала међу којима се налазе и видео игре, цртани и холивудски филомови као и два документарца о челнику Ал Каиде. Поред овога, остали садржаји укључују и 18.000 докумената, 79.000 аудиоснимака и фотографија те више од 10.000 видео исечака, објавила је америка Централно-обавештајна агенција (ЦИА). У ЦИА-и кажу да материјали дају увид у то како су настале разлике разлике између Ал Каиде и Исламске државе, неслагања између Ал Каиде и њених савезника али и проблеме са којима се Ал Каида суочила након Бин Ладенове смрти.
Међутим, поставља се питање зашто је ЦИА оволико дуго чекала да објави тајна документа о Бин Ладену ако је њен вођа ликвидиран пре шест година и да ли је случајно што се пуштање ових тајних докумената подудара са објављивањем тајних докумената о Кенедију?

На ову тему разговарали смо са политичким аналитичарем Мирославом Лазанским који је изјавио да је „могуће да Вашингтон жели да скрене пажњу са тајних докумената о Кенедијевом убиству који још нису пуштени у јавност и да је то, највероватније, главни разлога пуштања у јавност тајних докумената ЦИА о бившем вођи Ал Каиде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Трамп је обећао да ће пустити тајна документа о Кенедију па је могуће да сада желе да скрену пажњу са тога. Ни једна озбиљна обавештајна служба, нити једна озбиљна безбедносна агенција, не пушта дневник ликвидираних терориста у одређеном тренутку без неког повода. Неки повод мора постојати зашто баш сада, а зашто није пуштено пре две године. Дневник је заробљен у моменту када је Осама ликвидиран. Дакле, питање је зашто је баш сад објављен. Увек постоји неки разлог зашто је тајминг баш сад изабран – каже Лазански.

Да пуштање тајних докумената Бин Ладена није случајно потврђује и криминолог Златко Николић који за портал СрбијаДанас.цом каже да је основни разлог објављивања тајних докумената више унутрашње природе него што је спољни.

– Тај рат између Трампа и Хилари Клинтон не бира средства и сада се изгледа играју преко тајних служби. Та хистерија је све јача. То су њихова унутрашња разрачунавања, каже криминолог Златко Николић.

Николић наглашава да ништа није случајно и да службе попут ЦИА раде све са разлогом.

Подсетићемо, ЦИА је пре десетак дана пустила тајна документа о Кенедију али само одређена, тачније, не и она у којима може да се сазна коначна истина о убиству Кенедија. Трамп је ово обећао, али очигледно није „смео“ да испуни дато обећање. Да ли „касно“ објављивање тајних докумената о Бин Ладену има за циљ скретање пажње јавности са „неиспуњених обећања“, или има много дубље разлоге, остаје нам да видимо или бар да верујемо да ћемо сазнати.

Извор: Srbija Danas