Русија Србија

ШТА ЈЕ СВЕ НИКОЛИЋ ИСПРИЧАО ПУТИНУ О ВУЧИЋУ, и каква је била реакција Владимира

 Николић је прошле недеље боравио у Русији где му је руски председник Владимир Путин уручио Орден пријатељства. На свечаној вечери након уручења одликовања бивши председник није бирао речи жалећи се Владимиру Путину на поступање, политику, али и третман који је он лично у претходном периоду имао код Aлександра Вучића.

– Николић је рекао Путину како Србија не следи руска упутства и да је главни разлог за то тај што је Вучић победио у странци, а не он. Онда је испричао како је Вучић дуго радио против њега и да је актуелни шеф државе одговоран што је његова политика поражена – каже извор нашег листа који се затекао на лицу места.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Николић се није жалио само на однос Србије према Русији и сарадњу две земље, за коју је рекао да није на оном нивоу на којем је била у време његовог председниковања, већ и на своју позицију која је девалвирана након што је Српска напредна странка одлучила да на председничким изборима кандидује тадашњег премијера плашећи се да Николић неће остварити победу.

– Захвалио је Владимиру Путину што му је „дозволио“ да буде на челу Савета за сарадњу са Руском Федерацијом и Кином и рекао да му Вучић то никада не би дао да није било Руса и Путина лично да притисну, јер су они наводно натерали Вучића на то – препричава садржај разговора наш саговорник.

Како истиче, руски председник се није наручито укључивао и коментарисао, само је пажљиво слушао шта му Николић говори.

„Блиц“ је већ писао да се последњих месеци појачала офанзива Брисела и Вашингтона с једне и Москве с друге стране на Србију.

После Николића, Орден пријатељства руски председник уручиће и шефу српске дипломатије Ивици Дачићу. Како је „Блиц“ јуче објавио, очекује се да Дачић одликовање добије почетком следеће године.

– Орден пријатељства Дачићу би требало да уручи министар спољних послова Русије Сергеј Лавров током посете Београду најављене за 23. фебруар следеће године – испричао је извор „Блица“ из дипломатских кругова у Москви.

Како је испричао наш добро обавештени саговорник, то је још један метод дипломатског притиска на актуелну власт у Србији који руска страна користи. Наиме, оваквим гестовима званична Москва покушава да мотивише оне политичаре у Србији које сматра „својима“.

У међувремену, интензивирају се састанци председника Вучића, како за званичницима из Сједињених Држава тако и са онима из Русије. Док је приоритет Москве да особље у Руском хуманитарном центру у Нишу добије дипломатски имунитет, Вашингтон одбија сваку могућност да се то догоди. Током последње посете Београду заменик помоћника америчког државног секретара Хојт Брајан Ји поручио је да из Руског центра крећу све акције које су потенцијално опасне по регион, а да је то био случај и са прошлогодишњим демонстрацијама у Црној Гори.

Тренутак када ће Србија коначно морати да изабере вероватно ће бити затварање поглавља 31 које се односи на спољну и безбедносну политику.

До сада је политика балансирања између Истока и Запада била могућа, али је питање колико ће дуго тако још моћи. Вучић је недавно након последњег састанка са Хојт Јием поручио најужем страначком руководству да он остаје при својој политици и да је неће мењати без обзира на политичку цену коју ће морати да плати.

 

Извор: Blic.rs