Србија

ЈОРГОВАНКА ДОБИЛА КОНКУРЕНЦИЈУ: И Зорана Михајловић виђена за премијера!

Фото: Јутјуб

Вицепремијерка једна је од кандидаткиња за наследницу Ане Брнабић у Немањиној 11 ако напредњаци реше да на пролеће грађани уз градску власт бирају и нови сазив парламента Србије

Зорана Михајловић, потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, поред гувернерке Јоргованке Табаковић, један је од могућих кандидата СНС за будућег премијера, сазнаје Курир из извора у владајућој странци.

Михајловићева би могла да наследи Ану Брнабић у Немањиној 11 уколико напредњаци у суботу на седницама Председништва и Главног одбора реше да уз београдске буду одржани и ванредни парламентарни избори.
– Ко год је радио са Зораном Михајловић, зна да она у сваком послу циља високо. Важи за врло амбициозну жену и није непознато да би се врло радо латила и посла председника Владе. Јавна је тајна да баш због тога није омиљена у партији. Међутим, тамо је као чланица Председништва високо позиционирана, она зна да се избори за себе. О њој се као и о Јоргованки Табаковић озбиљно размишља јер позиција премијера, поред стручности, захтева и велико политичко искуство које обе несумњиво имају – прича извор Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Михајловићева не скрива жељу да и убудуће буде у Влади. Није јој примамљива позиција градоначелнице Београда. Она је, наиме, поводом спекулација да се у СНС двоуме око две кандидаткиње за ту функцију, искључила могућност да буде на челу престонице.
– Себе видим искључиво у Влади – изјавила је она недавно.

Михајловићева је, међутим, само једна од могућих решења на позицији будућег председника Владе пошто је на листи кандидата, како је недавно писао Курир, Јоргованка Табаковић.
– Она се уклапа у профил премијера каквог жели СНС. А да би то могла и да постане, говори и чињеница да јој баш следеће године истиче мандат на месту гувернера НБС – навео је тада саговорник нашег листа откривајући да су у СНС, због тога што су на корак од одлуке да уз градске буду расписани и републички избори, радили и истраживање ко би након тога био идеалан премијер.

Истовремено се увелико размишља да уз те изборе, који ће највероватније бити на пролеће 2018. године, распише и референдум о промени Устава.

Политиколог Бобан Стојановић сматра да би Михајловићева оберучке прихватила евентуалну понуду да предводи будућу владу.
– Зорана има политички ауторитет, али нема добре односе са страначким колегама. Иако има добру сарадњу с Александром Вучићем, управо би за њега било ризично. Остатак партије на њу гледа као на „страно тело“ јер је била припадник старе власти, учесник 5. октобра – оцењује Стојановић.

Званично нико од напредњака није желео јавно да се изјашњава о нашим сазнањима.

ЧИЊЕНИЦЕ

Седам година рада у Влади

2004-2006. саветник за енергетику Мирољуба Лабуса, тадашњег потпредседника Владе
2012-2014. водила ресор енергетике, развоја и заштите животне средине
2014. потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре
2016. изабрана на исту функцију и у овој влади

Вагање Ане Брнабић
ИЗБОРИ ИЛИ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Премијерка Ана Брнабић изјавила је јуче да није донета одлука да ли је у овом тренутку боље ићи на ванредне парламентарне изборе или да се новац за то инвестира у друге сврхе.
– Свакако да тај новац може да се искористи за неке боље ствари, али важно је добро извагати и анализирати ту одлуку – рекла је она коментаришући то што РИК за 2018. нема планиран новац за ванредне изборе.

Извор: Kurir / Biljana Bojić