Србија

АЛАРМАНТНО! Министар Триван упозорава: ОТПАД ИЗ ОБРЕНОВЦА ОТРОВАН И КАНЦЕРОГЕН!

Отпад који је недавно откривен у Вукићевици код Обреновца, токсичан је и канцероген, изјавио је данас министар заштите животне средине Горан Триван, наводећи да ово није једини случај одлагања опасног отпада у Србији

Он је, приликом обиласка ископине на приватној парцели Зорана Марковића који је ухапшен због одлагања опасног отпада, рекао да се тровање земљишта, воде и грађана на овакав начин мора зауставити одмах.

Према његовим речима, на тој парцели пронађен је отпад који је изузетно токсичан, додајући да грађани немају разлог за панику, већ да су имали права да буду обавештени о свему.

Триван је навео да су узорци воде на испитивању, а да ће резултати бити готови за две недеље и поручио корисницима локалних бунара да за то време не користе бунарску воду за пиће.

– Дужни смо да обавестимо јавност да су бунари загађени, да ли је то тако или није знаћемо када анализе буду готове. Ми ћемо обавестити председника општине и грађање каква је ситуација и у складу са тим предузимати све мере које су у складу са законом – објаснио је он.

Навео је да се нада да је већа катастрофа спречена, истичући да нико неће остати некажњен “због тога што је неко мање платио, а неко више зарадио зато што није опасан отпад третирао у складу са законом и да притом најозбиљније узгрозио здравље грађана”.

Упитан каква је сврха Безбедносно информативне агенције у процесу истраге, Триван рекао да је БИА због ресурса којима располоаже за ову врсту делатности најважнија.

Пошто је истрага у току нећемо добити одговоре на сва питања, поручује Триван, и додаје да једва чека да добије одговоре на питања одакле је тај отпад, где је генерисан, којим путем је стигао и да ли су људи који су то продавали знали шта се са тим дешава.

Илија Брчески, сарадник института МОЛ, једне од институција која је радила експетизе на овом случају, каже да оно што је нађено је “једна врста стогодишње бомбе”, јер се ради о токсичним и канцерогеним супстанцама – бензен или бензол и једна врста хлоралних растварача.

Он је објаснио да су њихове концетрације у подземним водама лимитиране законом које се мере у милиграмима, и подсетио да је у овом случају реч о – тонама.
Брчески је рекао да је порекло опасног отпада индустријско, додајући да би се отпад, да није откривен, разлагало у земљи деценијама.

Тужилац Основног јавног тужилаштва у Обреновцу Данијела Синђелић каже да је тужилаштво хитно реаговало након добијања информације о одлагању велике количине опасног отпада на приватној парцели.

Објаснила је да је спроведен сложен увиђај који је трајао три дана и у који су били укључени представници осам институција, када је пронађена количина отпада од 25 тона.

Фото: Pixabay.com
Извор: Tanjug
loading...
Loading...