Издвајамо Свет

АМЕРИЧКА АМБАСАДОРКА У УН ПРЕТИ: Ко буде гласао записиваћемо имена!

Ники Хејли (Фото: Јутјуб)

САД ће бележити имена оних који на ГС УН гласају за необавезујућу резолуцију којом се критикује одлука Доналда Трампа да призна Јерусалим за престоницу Израела.

То је путем Твитера саопштила америчка амбасадорка у УН Ники Хејли, уочи изјашњавања које ће се одржати у четвртак.

Loading...

“У УН се од нас увек тражи да чинимо више и дајемо више. Стога, када ми донесемо одлуку, по вољи америчког народа, о томе где ће бити наша амбасада, не очекујемо од оних којима смо помагали да нас нападају. У четвртак ће се гласати о критици наше одлуке. САД ће записивати имена”, поручила је Хејлијева на овој друштвеној мрежи.

САД су у понедељак уложиле вето у Савету безбедности УН на резолуцију којом се позива на повлачење одлуке америчког председника Трампа да Јерусалим призна за престоницу Израела, док су преосталих 14 чланица Савета гласале за тај нацрт резолуције.

Овим потезом су се САД још више изоловале кад је реч о спорној Трамповој одлуци донетој раније овог месеца, оценио је Ројтерс.

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли рекла је да је уложила вето на резолуцију УН “у знак одбране америчког суверенитета и улоге Америке у мировном процесу на Блиском истоку”, преноси АП.

“Ниједна земља неће говорити САД где треба да успоставе своју амбасаду”, рекла је Ники Хејли Савету безбедности након што је уложила први амерички вето после више од шест година.

Ники Хејли је истакла да Трамп “веома води рачуна да ни на који начин не прејудицира исход преговора о коначном статусу”.

Америчка амбасадорка је, такође, оптужила неке земље, које није именовала, “за покушај искривљавања одлуке председника Трампа у корист њихових сопствених агенди”, нагласивши да је став САД “у потпуности у складу са претходним резолуцијама Савета безбедности”.

Ники Хејли је напоменула да су САД дале Палестинцима више од пет милијарди долара од 1994. што је, како је навела, више него што је иједна друга земља издвојила.

“САД никада нису биле посвећеније миру на Блиском истоку”, истакла је она, назвавши вечерашње гласање “увредом која се неће заборавити”.

Како је закључила, “ово је још један пример да Уједињене нације наносе више штете него што доносе користи у решавању израелско-палестинског сукоба”.

У тексту резолуције о којем је Савет безбедности УН гласао, а који је припремио Египат, изражава се “дубока жалост због недавних одлука у вези са статусом Јерусалима”, премда се не помињу ни САД ни Трамп, наводи британска агенција.

У нацрту се истиче да било каква одлука или акција о измени карактера, статуса или демографског састава Светог града Јерусалима нема правни ефекат, ништавна је и неважећа, те да се мора одбацити у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности.

Такође, у нацрту резолуције се све земље позивају да се уздрже од успостављања дипломатских мисија у Јерусалиму.

 

 

Извор: Тањуг

Loading...
loading...
loading...