Србија

АМЕРИЧКИ ДИПЛОМАТА УБИО СРПКИЊУ! Позвао се на дипломатски имунитет и побегао из Србије, САД ОДБИЈАЈУ ДА МУ СУДЕ!

Pixabay.com

Дејвид Ендру Кшивда, некадашњи службеник Амбасаде САД у Београду, изазвао је пре три године саобраћајну несрећу у којој је страдала Миланка Поповић (76). Он се тада позвао се на дипломатски имунитет и побегао је из Србије, а правосудни органи САД, иако им је Београд проследио предмет, нису ништа по том питању предузели

Градимирка Поповић (40), професорка из Косовске Митровице подсећа на несрећу у којој је настрадала њена мајка Миланка (76), када је на путу Брзеће – Копаоник, на “пежо 605”, у којем су се налазили чланови њене породице, великом брзином налетео је џипом службеник америчке амбасаде.

Судског епилога, међутим, још нема. Свесна је да њену мајку нико не може да јој врати, али жели макар да сачува од заборава тај страшни 19. децембар 2014. године.

– Моја мајка погинула у удесу, а судски поступак о тој саобраћајној несрећи и даље тапка у месту. Нисмо дочекали правду, али ни извињење. Виновник несреће, Дејвид Ендру Кшивда, тадашњи службеник Амбасаде САД у Београду, позвао се на имунитет и отишао из Србије као да се ништа није догодило – прича она.

Она поручује да породицу боли нас то што смрт Миланке као да никоме није битна – прича Градимирка.

– Иако је виновник несреће признао одговорност, судски процес ни после три године није отпочео. Пред нашим правосудним органима отпочео је једино процес за накнаду штете, односно душевни бол који је немерљив – каже она.

У Тужилаштву у Рашкој, које је захтевало покретање кривичног поступка, одговарају да је ово тужилаштво поступак уступило америчком суду, где виновник удеса не може да се позове на имунитет.

Иако је сходно Бечкој конвенцији предмет прослеђен преко Министарства правде надлежним органима САД – одговора америчког правосуђа нема, поручују из Тужилаштва у Рашкој.

 

 

Извор: Новости.рс

loading...
Loading...