Свет Србија

АМЕРИ И НАТО БЕСНЕ: Путин и Ангела спајају Србију и Републику Српску!

Владимир Путин и Ангела Меркел припојиће Републику Српску Србији, и то је разлог што Американци испољавају толико беса после састанка руског председника и Александра Вучића у Москви. Баш због тога, из Вашингтона стижу разни предлози чији је циљ очување БиХ као јединствене државе по сваку цену, попут оног о Дејтону 2, који је пре неколико дана изнео конгресмен Мајкл Тарнер, као и планови о градњи базе НАТО у Брчком и слично.

 

Loading...

Да је овакав расплет, који је до пре неколико година изгледао као научна фантастика, сасвим реална опција, Српском телеграфу потврдила су два извора из дипломатских кругова, детаљно објашњавајући да се у Берлину и Москви увелико кроји нова мапа Европе. Крајњи циљ двоје најмоћнијих људи на Старом континенту је да направе јаку Европу, способну да се одупре све јачим америчким притисцима.

ОДГОВАРА И ХРВАТИМА

Како објашњавају наши саговорници, тандему Меркелова-Макрон, који је фактички преузео управљање Европском унијом након Брегзита, одавно је јасно да је ЕУ највећа жртва санкција које је Вашингтон увео Москви након анексије Крима. Упоредо с тим, Америка и на све друге начине покушава да ослаби ЕУ користећи као главну полугу мигранте, односно подстичући њихов неконтролисани долазак у Европу.

– Због свега тога, као и интереса моћних немачких фирми чији се послови у Русији и са Русијом мере милијардама евра, у Берлину и Паризу су свесни да је неопходно што пре се ослободити препрека које доносе санкције према Путину. То је, уосталом, као немачки „млађи брат“ и гласноговорник најавила пре неколико дана Аустрија кроз изјаву канцелара и фигуре број један у тој земљи Себастијана Курца – каже један од наших саговорника.

Путин и Меркелова свесни су чињенице да је готово немогуће да БиХ опстане као јединствена држава. Такав концепт, успостављен Дејтонским споразумом, након крвавог сукоба једноставно није одржив, и то се у последње време све јасније показује.

Да БиХ уопште не функционише као заједничка земља, не крију ни представници сва три народа, с тим да Србима и Хрватима фактички иде у прилог подела државе, док се Бошњаци томе огорчено противе. С друге стране, Американцима одговара постојање државе у срцу Европе у којој су муслимани доминантни јер она представља стални извор тензија и нестабилности и практично им омогућава да тензије ниског или средњег интензитета у сваком тренутку претворе у нови рат који би Европу дефинитивно бацио на колена.

– Идеја Русије и Немачке је једна нова, чврста Европа, ослобођена америчке доминације и економски и политички. А у таквој Европи нема места за нестабилне државе које су, потенцијално, жариште велике кризе. Одвајање РС од БиХ и њено припајање Србији омогућило би трајну стабилност у региону, коју би, ако затреба, у сваком тренутку могла да заштити и европска војска на чијем се формирању увелико ради под патронатом Ангеле Меркел. То би, уз протеривање НАТО, за Вашингтон било остварење најгоре ноћне море – објашњава за Српски телеграф један од западних дипломата у Београду.

СВЕСНИ РЕАЛНОСТИ

Аналитичар Драгомир Анђелковић потврђује за наш лист да је овакав план Путина и Меркелове изазван реалношћу ситуације у којој је БиХ:

– У питању је реализам и Русије и ЕУ да силом не одржавају БиХ, док се Америка држи прошлости и нечег што у стварности више не пије воду. И ЕУ и Русија су свесне да је право народа изнад сваког спољног ограничења и да у сложеној држави каква је БиХ и која не функционише Република Српска има право да бира своју судбину. То би Русија сигурно спровела у дело, а са друге стране, Немачка је довољно реална да се томе агресивно не опире. Проблематичан је само став Америке по том питању.

 

Извор: Srpski telegraf

Loading...
loading...
loading...