Издвајамо Регион

БАКИР САД УДАРИО НА ХРВАТЕ: Са Србијом ће бити добро, али с Хрватском…

Сарајево — Члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио да ће односи БиХ и Србије, са осцилацијама, ићи напред, а да би Хрватска морала да покаже своје боље лице.

“Емоције ће можда да уносе мање дистракције у тај процес, али ће у принципу релације Босне и Херцеговине и Србије да се даље стабилизирају и да се нормализирају. На том путу ће бити неопходно решити отворена питања као потписивање уговора о граници, јер ми границу имамо признату и дефинисану, али потребан нам је уговор”, рекао је.

Изетбеговић је у изјави за турску агенцију Анадолија додао да су пре неких 60-70 година електране на Дрини по Босни и Херцеговини изграђене заједничким средствима, а по Србији – само средствима Србије.

“Ту ствар треба рашчистити у сваком случају. Већ деценијама се водни потенцијал Дрине и потопљено земљиште на босанској страни користи, а да се за то не добијају никакве накнаде. Има још пар ствари које треба решити са Србијом и мислим да ће односи генерално ићи у павом смеру”, рекао је Изетбеговић.

Говорећи о односима Босне и Херцеговине и Хрватске након пресуде бившим лидерима такозване “Херцег-Босне” Изетбеговић је подсетио да се кроз изјаве хрватских политичара уопште нису спомињале жртве.

Члан Председништва БиХ сматра како се изјаве председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић о броју повратника са страних ратишта у БиХ више неће понављати.

“Мислим да је и она сама схватила да није била у праву…Дакле, тим преувеличавањем проблема нанела је штету Босни и Херцеговини и уверен сам да ће се убудуће суздржати тако претераних процена”, рекао је Изетбеговић.

Иницијативу о конференцији “Дејтон 2” оценио је као добронамерну. “То су добре намере пријатеља. Видећемо како ће на то реаговати Стејт Департмент. То је врло озбиљна ствар и не треба те ствари почињати док нису добро припремљене. Уколико се одлуче да иду на такву ствар онда то заиста овде у Босни и Херцеговини треба припремити да не би актери покушали сваки за себе да извуку нешто у смислу довршавања ратних циљева…”, рекао је Изетбеговић.

 

 

 

Извор: Тањуг