loading...
Србија

Вулин: Ако се Русија прикључи дијалогу са Приштином, ситуација се драстично мења

Александар Вулин (Фото: Јутјуб)

Могућношћу да Русија уђе у ове разговоре ситуација се значајно, драматично мења, јер би имали са друге стране земљу која није признала КиМ

 

Министар одбране Александар Вулин каже да то што је Москва спремна да се укључи у дијалог Београда са Приштином, уколико буде промене формата, мења све, и да то заправо значи повратак Ујединих нација у преговоре.

Вулин је рекао да Србија трпи велики притисак Албанаца који покушавају да наметну САД као учесника дијалога.

Он је подсетио да је у дијалог као посредник укључена ЕУ, да је за Србију тај формат прихватљив и да нема потребе да се било шта мења.

– Могућношћу да Русија уђе у ове разговоре ситуација се значајно, драматично мења, јер би имали са друге стране земљу која није признала КиМ, која ће се сходно томе понашати. То говори о промењеној Србији, личном односу поверења које Владимир Путин има према Александру Вучићу – рекао је Вулин гостујући на РТС.

Он је навео да је у време Бориса Тадића и Вука Јеремића Србија ушли у Савет безбедности са резолуцијом коју је спонзорисала Русија, а изашла, како каже, са резолуцијом коју је подржала ЕУ.

– Ми смо избацији УН из дијалога, а увели Еулекс. Уколико се Москва укључи у дијалог, то ће биће повратак УН, односно повратак оних земаља које нису признале Косово – нагласио је Вулин.

Он је поновио да је Србија задовољна садашњим форматом, али да уколико неко хоће да мења формат, онда ће морати да рачуна на Русију, али и на “Србију којој свет верује”.

– После само једног састанка Русија је рекла да су спремни да се укључе у дијалог. То неће бити пријатно ни за њих, то је сукоб – биће различитих мишљења са САД и чланицама ЕУ – навео је Вулин.

Упитан да прокоментарише писање приштинских медија да је америчка амбасадорка при УН Ники Хејли рекла да ће САД радити да Косово постане чланица УН, Вулин је рекао да то није ништа ново.

– И до сада су то радили и радиће и даље. Наш посао је да територијални интегритет и уставни поредак Србије важи на целој територији, да се резолуција 1244 поштује. Ми ћемо бити мирољубиви, стабилни – закључио је Вулин.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

loading...