Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Косово није држава, не може у Савет Европе

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да најављени захтев Приштине за чланство у Савету Европе треба да буде одбачен као неоснован, јер Косово не испуњава основне услове за статус чланице СЕ пошто није држава.

Поводом најаве заменика косовског премијера Енвера Хоџаја да ће током овог месеца, а најкасније у јануару 2018. године, Косово поднети захтев за чланство у СЕ, Дачић је рекао да нема основа да захтев за пријем буде разматран и поручио је да ако Косово, због тога што га је велики број земаља Европе признао, буде примљено у Савет Европе то ће бити политика силе.

Loading...

„Србија ће итекако знати да процени такав однос неких земаља“, рекао је Дачић за Танјуг.

Истакао је да је захтев Косова у супротности са базичним правним принципима за чланство у међународним организацијама и резолуцијом Савета безбедности УН 1244.

Такав захтев, додаје, био би у контрадикторности са Статутом Савета Европе и статусно неутралном политиком организације према Косову и Метохији, као и са мишљењем правне службе СЕ из 2008. године.

„Косово не испуњава базичне принципе и стандарде СЕ у погледу заштите људских права, демократије и владавине права због чега нема основа да захтев за пријем буде разматран“, сматра Дачић.

Он је назначио да је захтев за чланство супротан и принципу из Члана 1 Статута Савета Европе, јер подрива јединство организације, пошто 13 чланица није признало једнострано проглашену независност Косова.

„Тиме би био угрожен и дијалог између Београда и Приштина, што је од суштинског значаја за стабилност региона“, закључио је Дачић.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...