loading...
Регион Србија

ДАЧИЋ ОДУВАО КОЛИНДУ: У искривљеном уму све је могуће!

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Београд — Хрватска би требало да се суочи са прошлошћу, а не да напада Србију поводом њихових сукоба са Бошњацима, наводи шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

 

Осим тога, Дачић је коментаре хрватских званичника поводом последње пресуде Хашког трибунал назвао “невероватно лицемерним”.

О каквој такозваној ‘великосрпској агресији’ говори хрватска председница, наводи Дачић, “кад су још деведесетих година у Савету безбедности расправљали о том питању”.

Дачић истиче да се у писму тадашњег генералног секретара УН-а Бутроса Галија Савету безбедности од 1. фебруара 1994. године каже: “Према подацима које су потврдили чланови УНПРОФОР-а елементи (снаге и опрема) следећих јединица хрватске војске се заиста налазе у централној и јужној БиХ: Прва гардијска бригада, Друга гардијска бригада, Пета гардијска бригада, Седма гардијска бригада, 114. бригада, 116. бригада и снаге специјалне војне полиције. Материјал обухвата тешку артиљерију и вишецевне минске бацаче.”

Шеф српске дипломатије такође наводи да је, после 3333. седнице Савета безбедности УН одржане 3. фебруара 1994. године, саопштено: “Савет безбедности је дубоко забринут због чињенице да је Република Хрватска елементе Хрватске војске распоредила, заједно са тешком војном опремом, у централним и јужним деловима БИХ”.

Дачић наводи и да је Савет безбедности снажно осудио Републику Хрватску због овог “озбиљног и непријатељског акта против једне државе чланице УН”, као и да “захтева да Република Хрватска сместа повуче све елементе Хрватске војске, заједно са војном опремом, и да у потпуности поштује територијални интегритет БИХ.”

“Као што Хрватска често поручује Србији, потребно је да се Хрватска суочи са прошлошћу, а понајмање јој треба да напада Србију поводом њихових сукоба са Босњацима. Осим ако јој Срби нису криви за све. Што је у искривљеном уму могуће”, закључио је Дачић.

 

Извор: Tanjug