loading...
Издвајамо Србија

ДРАМАТИЧНО! АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ НОВИ ХАГ ЗА СРБЕ! У Вашингтону се спрема нови ПАКЛЕНИ ПЛАН!

Фото: Јутјуб

Сенатор Елиот Енгел званично предложио да се оснује специјални суд за ‘српске ратне злочине на Косову’. Стручњаци: Ово је нови притисак на Београд!

Веровали или не, Американци планирају да направе нови Хаг за Србе! Амерички сенатор Елиот Енгел, дугогодишњи шиптарски плаћеник и лобиста, званично је предложио да се оснује специјални суд за “српске ратне злочине на Косову”!

Према његовим речима, Вашингтон би требало да јаче и конкретније притисне Србију како би она казнила одговорне за ‘убиства 1.000 албанских цивила на Косову, који су сахрањени у масовним гробницама”!?! С обзиром на то да Хашки трибунал више не ради и не прихвата нове случајеве, додаје Енгел, потребан је нови међународни или специјални трибунал, сличан оном који је основан на Косову за злочине ОВК.

Информерови саговорници, врсни правни стручњаци, сматрају да је ово нови притисак на Србију!

Енгел је, иначе, затражио од државног секретара Рекса Тилерсона и да Вашингтон натера Београд да казни убице браће Битићи, као и људе који су одговорни за паљење Амбасаде САД током протеста “Косово је Србија” 2008. године.

– Шта САД чине да изврше притисак на Србију да изведе пред лице правде убице браће Битићи, оне који су запалили амбасаду САД, као и оне који су убили и сахранили у масовним гробницама скоро 1.000 невиних албанских цивила на Косову? Будући да се Хашки трибунал затвара крајем године, а Србија не жели да гони никог за тешка кривична дела, да ли ћете подржати нови међународни или специјални трибунал, сличан оном који је основан на Косову? – запитао је Енгел, додајући да је “дубоко забринут због недостатка правде за убиства и злочине које је починила Србија током и после косовског рата”.

Да се Енгелова иницијатива озбиљно разматра у Стејт департменту потврдио је и државни секретар САД Рекс Тилерсон.

– Правда за ратне злочине почињене у сукобима на Балкану деведесетих биће приоритет и након окончања рада Хага. Важно је осигурати да правда буде задовољена и да злочини не остану некажњени – нагласио је Тилерсон.

Коментаришући овај предлог, адвокат Бранислав Тапушковић каже да то представља притисак на Србију.

– Ниједна земља бивше СФРЈ није процесуирала више људи од Србије. Погледајте колико времена је прошло, а Суд за злочине ОВК на Косову још не ради. Зашто то нико не помиње? Енгелову иницијативу свакако треба схватити као покушај изналажења нових инструмената за притисак на Србију – подвлачи Тапушковић.

 

– Без обзира на то што је у Хагу осуђен велики број српских официра за наводне злочине на Косову, то САД није довољно. Није битно да ли ће бити формиран нови суд или ће Суд за ОВК имати веће надлежности. Суштина је иста, притисак на Србију. Американци желе да поврате утицај на Балкану и као главну препреку виде Србију. Зато би ове предлоге требало озбиљно схватити, а сигурно ће притисци бити све јачи – подвлачи Боровић.

Адвокат Тома Фила, на другој страни, сматра да је иницијатива само дневнополитичког карактера.

– У Америци живи велики број Албанаца и очигледно је да Енгел манипулише њима. Вероватно добија и огроман новац за то. Међутим, мислим да неће бити озбиљно схваћен. Не верујем да његово мишљење може да има утицаја на америчку спољну политику – закључује Фила.

Харадинај: Косово ће добити оно што му следује

Случајно или не, тек премијер лажне државе Косово Рамуш Харадинај после састанка са шефицом дипломатије ЕУ Федериком Могерини изјавио је да су разговарали о процесима кроз које пролази Косово, укључујући и оснивање Суда за злочине ОВК.- Косово ће добити оно што му следује – мистериозно је написао Харадинај на свом “Фејсбуку”. Медији су раније објавили да је Харадинај испоставио ЕУ низ уцена за наставак дијалога са Београдом, укључујући и захтев да Суд за злочине ОВК суди и Србима (?!?),

СВЕТОЗАР ВУЈАЧИЋ

Адвокат

Американци нас притискају већ три деценије. Они су и основали накарадни Хашки трибунал. Сигурно је да ће оваквих притисака бити још. Ипак, мислим да та идеја нема шансе у Савету безбедности УН јер Русија и Кина штите интересе наше државе.
Његов колега Боривоје Боровић сматра да ће Американци покушати да прошире надлежности Суда за злочине ОВК како би судио и Србима.

 

 

Извор: Б. Вукчевић – М. Добромировић / Информер.рс

loading...