loading...
Издвајамо Србија

ЕУ ОДЛУЧИЛА: НЕМА ПОВРАТКА НА ВИЗНИ РЕЖИМ! Грађани Србије моћи ће и даље несметано да путују у земље Европске уније!

Pixabay.com
loading...

Неће бити повратка на визни режим за грађане Србије, који ће моћи и даље несметано да путују у земље ЕУ, истакао је у интервјуу за РТС европски комесар за унутрашње послове и миграције Димитрос Аврамопулос

Аврамопулос је то рекао након што је Европска комисија данас усвојила први извештај о функционисању безвизног режима за осам земаља Западног Балкана и Источне Европе.

Безвизни режим је најјачи инструмент ЕУ у јачању контаката и веза између грађана наших земаља, рекао је Аврамопулос.

Нагласио је да је Европска комисија у потпуности посвећена очувању слободног путовања за грађане Србије, на чему ЕУ ради заједно са владом у Београду.

Комесар каже да добар учинак Србије у испуњавању мерила значи да комисија нема намеру да предложи суспензију безвизног режима, али да он подразумева одговорност и грађана и надлежних власти.

– Поздрављам напоре Србије како би постигнути напредак био одржив, а реформе производиле конкретне резултате. Тај посао мора да буде настављен. Неосновани захтеви за азил држављана Србије опали су за више од 40 одсто, што је позитиван знак. Српске власти треба да наставе ефикасну примену споразума о реадмисији са ЕУ и појачају циљану информативну кампању о условима и обавезама путовања без виза, као и да интензивирају истраге на разбијању мрежа организованог криминала – рекао је Аврамопулос.

Европска комисија се у данас објављеном извештају усредсредила на три кључне области: функционисање споразума о реадмисији, борбу против организованог криминала и корупције.

Редовни извештаји део су новог надзорног механизма за функционисање безвизног режима усвојеног почетком године, по ком више земаља-чланица или Европска комисија могу по убрзаном поступку затражити привремено враћање виза за грађане неких земаља у случају одређених ванредних околности.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...