Србија

ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК НА СУЂЕЊУ ЖЕНИ МОНСТРУМУ: “Елфета Весели ЗАКЛАЛА СРПСКОГ ДЕЧАКА у Орићевој близини”

Заштићени сведок Тужилаштва БиХ “С-1” рекао је да је видео када је Елфета Весели ножем пресекла врат дечаку Слободана Стојановића, али да није видео када је испалила један или два хица из пиштоља који му је прислонила на главу.

У наставку суђења Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за свирепо убиство дванаестогодишњег дечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, овај сведок је путем видео-линка из Београда описао дешавања која су претходила овом стравичном чину.

На почетку данашњег рочишта, сведок је рекао да је са око 100-120 припадника јединице Фикрета Мустафића Шиптара у јулу 1992. године кренуо из Церске на акцију у Каменици да би “ослободили подручје, да би из Сребренице изашла нејач”.

– Када смо стигли на брдо Удрић, ту смо затекли Насера Орића који је на подручју Каменице био командант и организатор акције, те неколико командира јединица међу којима су били Сакиб Халиловић Кибе и Зулфо Турсуновић. Кибетови људи су нас увели у линију на потезу Глођанско брдо. На путу према Каменици наишли смо на везане српске војнике које су заробили припадници муслиманске војске – рекао је “С-1”.

Дечак на бициклу

Сведок је навео да је тог дана, током сукоба са српском војском рањен, након чега је у бесвесном стању однесен у амбуланту у Каменици, где је било зборно место свих јединица. Када се освестио, рекао је да је видео пуно војске, а да су са Кибетовом групом стајали Насер Орић, Зулфо Турсуновић и остали командири јединица.

– Орић, Кибе и Зулфо су ми пришли и све је било мирно када се у једном моменту чуо глас који је викао: `Бежите, бежите, ево балија, побиће нас све`. Дечак који је имао између 10 и 15 година, који се појавио на бициклу из правца Глођанског брда, био је мршав, смеђе косе и на себи је имао на коленима поцепане панталоне и белу мајицу – навео је сведок.

“Ако сам ја балинкура, он је четник”

Он је рекао да је у том моменту дечак био удаљен 10-15 метара од Орића и Кибета, те да му је пришла Елфета Весели и ухватила га за главу. Неко је, каже, рекао Кибету и Орићу да ће она направити “белај”, на шта је Орић одговорио да “она нема ј… за то”.

– Са удаљености од неких осам метара, видео сам како Елфета држи дете за главу, узима нож и говори: `Ако сам ја балинкура, он је четник`, након чега му повлачи нож испод браде. Испод врата је текла крв, а ја сам окренуо главу и чуо кркљање, као да је хтео нешто да каже. Она га је одгурнула, а када је пао још је давао знаке живота. Неко је тада рекао да је тек тада `готов` – испричао је “С-1”.

Прошла без казне

Он је додао да је видио да је Елфета, након што су је напали за то што је урадила, узела “дугу деветку” и прислонила је дечаку на главу, али да није видео када је испалила један или два метка када је чуо пуцањ. Након тога, Елфета је скинула и бацила крваву кошуљу и отишла да опере руке.

– Нико се није надао да ће то урадити. Нико је за то није казнио, ни Орић, ни Кибе. Зулфо је упозорио Насера да ће она то урадити, на шта је он одговорио: `Па шта ћу сад. Убила, убила`. Остали су ћутали јер Насеру нико ништа није смео рећи. Он је обожавао Елфету због њених заслуга у рату. Заједно су били у акцијама на Залазју, Скеланима, Факовићима, Бјелавцу и сматрао је да је била добар и храбар борац. У акцијама са Орићем био је и Кибе” – рекао је “С-1”.

Сведок, који је у судници препознао Сакиба Халиловића Кибета и Елфету Весели, додао је да је након убиства дечака, видио његово тело које је, прекривено плавом деком или мантилом, лежало поред пута.

Упозорење тужиоца

У наставку сведочења “С-1” је рекао да су му Срби убили брата и друге чланове породице, што је одбрана назвала ирелевантним за поступак, али је Судско веће констатовало да тиме Тужилаштво доказује кредибилитет сведока.

По окончању саслушања, Сакиб Халиловић је рекао Суду да је он у току акције на Каменици био у Тузли и да овог сведока никада није видио. И оптужена Елфета Весели је изјавила да не познаје сведока, након чега јој је он поставио питање да ли ће га препознати ако је подсети “шта је урадила двојици људи на трактору”.

Сведок је рекао да је о овим дешавањима све испричао 2003. године командиру Полицијске станице Братунац, али да тада није сачињен никакав записник, те потврдио да га током давања исказа у Тужилаштву БиХ 2014. године, нико није питао за дечака.

– То давање исказа сам напустио пре времена јер ме тужилац, муслиманка која је била покривена, више пута питала да ли смем тако да причам о Насеру Орићу. То сам схватио као упозорење да морам да ћутим јер сам мислио да је Орић приоритет у држави – рекао је сведок.

Напустио БиХ

Према његовим речима, због претњи и порука које су му упућене, са породицом је измештен из БиХ. Рекао је да га је један полицајац упозорио да ће га Орић убити.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи – Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дечака тако што му је, док је био на бициклу, пришла са леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дело, али да није предузео неопходне мере да буде кажњена. Наставак суђења заказан је за 19. децембар.

Извор: Srna
loading...
Loading...