Издвајамо Србија

КОХА ДИТОРЕ: Споразум Србије и Косова до 2019, Србија у ЕУ 2025. године

Pixabay.com

Приштина — Нова стратегија ЕУ за Западни Балкан предвиђа да Србија и Косово до краја 2019. године потпишу правно обавезујући споразум, пише приштински лист “Коха диторе”.

“Коха” наводи да је реч о оптимистичном сценарију ЕК, по којем ће Србија и Црна Гора бити чланице Уније до 2025. године, али и да ће преговори о придруживању почети и са другим земљама у региону – Албанијом, БиХ, Косовом и Македонијом.

“До 2019. године Косово и Србија ће постићи свеобухватну нормализацију односа у облику правно обавезујућег споразума, који је основни услов за обе земље на путу европских интеграција”, наводи се у тексту.

У тексту пише и да ће до 2019. БиХ добити статус земље кандидата за чланство, а Албанија спровести пет реформских приоритета, укључујући реформу правосуђа.

Наводи се и да ће Македонија постићи опипљиве реформе, али и да ће морати да реши спор са Грчком.

“На крају овог процеса, 2025. године, све земље у региону ће покренути или чак применити свеобухватне и убедљиве реформе у кључним областима владавине права, регионалне сарадње и помирења”, пише приштински дневник.

“Блиц” наводи да је главни уредник “Кохе” Агрон Бајрами раније током дана на Твитер налогу написао и да би ово требало Србији да отвори пут ка ЕУ, којој би у том случају приступила 2025. године.

“Нови нацрт стратегије Европске комисије за проширење Западног Балкана предвиђа да Косово и Србија до краја 2019. године имају правно обавезујући споразум, што ће отворити пут за приступање Србије Унији до 2025. године, као и јасан пут евроинтеграцијама Косова”, написао је Бајрами.

Он је на Твитеру навео и да нацрт стратегије има 12 страна, да је датиран на 8. новембар и да има доста информација, процена, услова и рокова за све земље Западног Балкана.

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Тањуг

loading...
Loading...