Издвајамо Свет

КРАЈ ДОМИНАЦИЈЕ ДОЛАРА: Русија и Кина усвајају златни стандард

Фото: Јутјуб

Земље БРИКС-а разматрају покретање интерне платформе за трговање златом, саопштили су руски званичници. Када се ово деси, глобална економија ће бити значајно преобликована, а Запад ће изгубити своју доминацију, предвиђа експерт за драгоцене метале.

У 2016. години трговано је са 24.338 тона физичког злата, што је за 43 одсто више него у 2015. години, према саопштењу Клаудиа Граса из Швајцарске компаније „Прешс метал“.

Злато се креће са Запада на Исток

„Морамо ставити БРИКС-ову иницијативу у шири контекст. То је само део геополитичке тектонске промене која је започела деценијама уназад. Видели смо сталан одлив физичког злата са Запада на Исток. Истовремено, Запад је изгубио економски рат, и као последица тога, фокус сада прелази у финансијски систем. Кина доминира светском економијом и избацила је САД са места најимпресивније економске силе на свету“, рекао је Грас за РТ.

Креирање новог златног стандарда од стране БРИКС-а такође је корак ка окончању доминације америчког долара у глобалној економији

„Како су Пекинг и Москва схватили да Америка користи долар да би контролисала свет, имплементацијом новог „Златног стандарда 2.0“ желе да се дистанцирају од ове контроле. Штавише, огромна већина људи у Азији види злато као супериорни или „прави“ новац, нешто што Запад заборавља, због богатства које су акумулирали на папиру (кредити)“, каже Грас.

РТ: Русија и Кина би могле одредити међународну цену злата засновану на физичкој трговини

Експерт сматра да земље БРИКСА чине 40 одсто светске популације и око 23 одсто светског производа.

„У комбинацији са најавом одређивања цена нафте у јуану, користећи уговор о фјучерсима у Шангају уз помоћ злата, оснивање Азијске инфраструктурне инвестиционе банке и Нове развојне банке, Кина поставља алтернативу пост Бретон-Вудсовом естаблишменту. Ово је сигурно промена игре“, каже Грас.

Трговина драгоценим металима у физичком облику окончаће трговину златом у папиру

Степен поверења између земаља БРИКС-а може им помоћи у успостављању међусобне трговине златом, који би била 100 одсто у физичком облуку.

„Ово ће представљати одржив начин који би с временом могао довести до потискивања садашњег система трговине, јер ће Запад, у међувремену, и даље трговати са златом у папиру“, каже Грас.

Према Лондонској статистици за обрачун злата за 2016. годину, укупни обим трговања на тржишту злата на Лондонском тржишту процењује се на еквивалент од 1,5 милиона тона злата. Обим златних уговора на њујоршком Комексу достигао је 57,5 ​​милиона уговора током 2016. године или 179.000 тона злата, указује аналитичар.

Количина извађеног злата је много мања

„Ако сада узмемо у обзир да је само око 180.000 тона злата заправо извађено до данас, диспропорција је огромна и очигледно неодржива. Папирне трансакције у Лондону и Њујорку ће или експлодирати када се цена злата у папиру смањи на нулу, или када само мали део инвеститора буде инсистирао на томе да добије злато у физичком облику“, каже Грас.

РТ: БРИКС разматра успостављање система трговања златом

Стручњак верује да би тренутна трговина златом могла престати да постоји пре или касније.

„Вероватно ће постати застарела и изгубити свој значај током времена. Иако се не може прецизно предвидети, колико брзо ће се то догодити, тренд је јасан: ОТС и Комекс (лондонска и њујошка берза златом) раде на сопственом уништењу“, рекао је он.

Цене злата би могле би експлодирати ако би трговину у физичком облику подржала трговина и других племенитих метала

„Дефинитивно ће довести до већих цена злата у физичком облику. Замислите ако бисте могли купити од Комекса и ОТС-а злато по много нижој цени и још увек имате могућност да га продате у Азији по много већој цени; ово би убило стару трговину у папиру одмах. Стога, претпостављам да би оба начина могла пронаћи нова ограничења како би се то избегло. На пример, знамо да се чак и данас 99,96 посто прихода од злата у Комексу исплати у готовини“, нагласио је Грас.

Коначна битка: злато против америчког долара

Аналитичар се осврнуо на теорију Халфорда Мекиндера, британског геостратега почетком 20. века, који је утицао на Кисинџера и Бжежинског. Према теорији, ускоро ћемо се суочити са ратом између физичког злата и америчког долара.

„По мом схватању, прелазимо у завршну фазу, борбу између валута – уз наговештај да ће будуће генерације плаћати за дуг, инфлацију и све веће опорезивање „, рекао је он.

Избегавање валута биће добро за злато

„Желео бих да закључим са мишљењем мог пријатеља Џајанта Бандарија: Комбинација негативних прихода, масовни политички ризици широм света и сваки покушај да се одустане од традиционалних валута биће позитивни за злато и довешћа га до следећег нивоа. Инвестирање је у великој мери повезано са геополитиком – када једном схватите комплетну слику, постаје очигледно у шта треба уложити“, резимирао је Грас за РТ.

 

 

 

Фото: Јутјуб

Извор: Восток.рс