Србија

КРВНИК ТАЧИ ОПЕТ ПРОВОЦИРА: Змија поново ударио на Србију!

Време међународних мисија на Косову је прошло, изјавио је данас косовски председник Хашим Тачи, који тврди да Еулекс треба да оконча своје активности средом следеће године.

“У лето наредне године, видећемо потпуно закључивање тренутног мандата мисије Еулекс. До сада смо говорили о транзицији, о стезању, сада треба да говоримо одмах о закљуцној фази”, рекао је Тачи у обраћању косовским безбедносним снагама у Приштини.

Тачи је оценио да су централне косовске институције успеле да консолидују власт, “распростирући институције у сваки кутак”, али да ван њих и даље има још “много поља”, међу којима је навео и међународне мисије.

“Један неоправдани број међународних мисија још увек функционише на Косову, стварајући утисак да смо у веома раном стадијуму транзиције. Остајемо захвални међународној заједници за свако добро које је донела Косову, исто као што их сматрамо одговорним и за све њихове пропусте и неуспехе”, рекао је Тачи.

Косовски председник рекао је да добро партнерство функционише реципроцно и поручио да међународна заједница увек може да рачуна на јако партнерство и сарадњу са Приштином, преноси РТС.

“Али, сада је одговорност за наше путовање, за нашу садашњост и будућност, у нашим рукама”, додао је косовски председник.

Говорећи о Специјалном суду за злочине припадника бивше ОВК, Тачи тврди да је оснивање тог тела “наметнула” међународна заједница.

“Наше институције су прихватиле тако нешто, јер у супротном ми не бисмо имали снаге да зауставимо оснивање другог међународног суда, под окриљем УН. Изгласали смо га у то време како бисмо очували партнерство са САД, ЕУ и НАТО”, рекао је косовски председник.

Тачи сматра да Специјални суд не може да постигне оно што изјављује, односно “да ојача осећај правде за жртве рата”.

“Да постоји таква правда, којом управља међународни фактор, 100 специјалних судова би требало да се оснује само за злочине које је Милошевићева Србија извршила у државама Балкана и овде на Косову. А парадокс са којим се ми суочавамо је очајавајући. Истој тој Србији су врата ЕУ отворена, а Косово остаје у изолацији”, тврди Тачи.

Поручује да косовске институције не треба себи да дозволе неуспех у испуњењу обавеза и у исто време да криве ЕУ или међународну заједницу.

“Наше институције не успевају скоро три године заредом да ратификују Споразум о граници са Црном Гором. Тако, не само да смо изгубили битку у аргументима са ЕУ, него смо пољуљали и поверење наших стратешких међународних партнера. Исто се може рећи и за спровођење Споразума о основању Заједнице општина са српском већином на Косову”, рекао је косовски председник.

Уочи наставка дијалога Београда и Приштине, Тачи је најавио да ће убрзо предложити један модел стварања свеобухватног политичког тима, у којем ће, како је рекао, бити простора за све представнике политичких партија и цивилног друштва.

Косовски председник, такође, тврди да ће САД у дијалогу бити “обухваћене директно”.

Извор: Tanjug
loading...
Loading...