Издвајамо Русија Свет

Москва одбацила оптужбе да потајно снабдева нафтом Северну Кореју

МИНИСТАРСТВО иностраних послова Русије одбацило је данас оптужбе да Москва крши санкције које је Савет безбедности УН – уз њену подршку – увео Северној Кореји због ракетних и нуклеарних проба.

У саопштењу врха руске дипломатије се наглашава да се РФ у потпуности придржава санкција.

Москва је одговорила на оптужбе да су у протеклих неколико месеци руски танкери на мору претакали гориво севернокорејским танкерима.

Како се наводи у саопштењу, санкцијама УН уведена су ограничења (квоте) на извоз нафтних производа Северној Кореји, али да резолуцијом СБ УН 2397 извоз није у потпуности забрањен.

Британска новинска агенција Reuters објавила је претходном да су руски танкери наводно током октобра и новембра снабдевали нафтом Северну Кореју. Ипак је признала да није успела да добије потврду за ту „информацију“.

Савет безбедности УН 22. децембра је пооштрио санкције Северној Кореји једногласним усвајањем нове резолуције о испоруци нафте и ангажовања севернокорејских радника у иностранству. То је девета серија санкција на иницијативу САД, због балистичких и нуклеарних проба Северне Кореје.

Фото: Pixabay.com

Извор: fakti.org

loading...
Loading...