Издвајамо Русија

НАОРУЖАЊЕ ПРЕД КОЈИМ ЋЕ ДРХТАТИ ЗАПАД: Ево које оружје ће руска војска добити до 2025. године…

Русија ће до 2025. године потрошити 315 милијарди долара за стварање нових система наоружања. Међу њима ће бити ловачки авиони пете генерације, а можда и највећи носач авиона на свету.

Владимир Путин ће ускоро потписати председнички указ којим се дефинише колико новца ће од 2018. до 2025. године бити издвојено за руску морнарицу, ваздухопловство и копнене снаге.

Новац ће бити утрошен за стварање система наоружања нове генерације као што је нови стратешки бомбардер ПАК ДА, који може да носи ракете чији је домет 5.000 км, што значи да терористички положаји на Блиском истоку могу бити уништени из Русије. Новац ће такође подстаћи производњу нестрпљиво очекиваних ловаца пете генерације Су-57 и тенкова „новог доба“ – Т-14 „Армата“.

Бродови за руску флоту

Биће направљени и модерни бродови. Углавном је реч о мањим крстарицама које ће носити крстареће ракете. Руски пројекат 22800 је нова подморница конструисана по стелт технологији. Биће направљено укупно 18 таквих пловила и свако ће моћи да носи крстареће ракете „Калибар“ и „Оникс“.

Први нови бродови су изненадили цео свет када је 2015. године Каспијска флота испалила низ ракета „Калибар“ директно на терористе у Сирији. Пре него што ће погодити циљ ракете су прелетеле око 1.500 километара изнад Ирана и Ирака.

Свака таква ракета садржи 500 кг експлозива и прави „кратере“ широке неколико стотина метара. Домет „Калибра“ је 2.500 км, а прецизност 30 метара, тако да је ово једна од најсмртоноснијих врста савременог оружја.

Руска флота ће добити и нове дизел-електричне и нуклеарне подморнице наоружане интерконтиненталним балистичким ракетама, као и низ бродова за снабдевање, корвета, фрегата и мањих научноистраживачких бродова.

Још увек је отворено питање хоће ли Министарство одбране Русије добити новац за највећи носач авиона на свету под називом „Шторм“ (кошта око 7 милијарди долара). Тај брод би био далеко већи од америчког брода „Џералд Форд“, који може да носи 80 авиона.

Ако буде направљен, „Шторм“ ће бити пловећа ваздухопловна база коју ће штитити читава ескадра бродова. Палуба ће имати површину од око 14 квадратних километара и 4 писте за ловачке авионе и бомбардере.

Нови авиони за ратно ваздухопловство

Ратно ваздухопловство ће добити појачање у виду нових авиона, ловца Су-35 и ловца-бомбардера Су-34 који су имали „ватрено крштење“ у руској војној операцији у Сирији. Руски пилоти очекују да ће летети и на суперманеварском авиону Су-30СМ који за акробатске летове користи група „Руски витезови“.

МиГ-35 (Фото: Јутјуб)

Стићи ће и серија од најмање 24 авиона МиГ-35, а вероватно и „суперсерије“ авиона са напредном авиоником за акробатску пилотску групу „Стрижи“.

Министарство одбране Русије планира да инвестира много новца у стварање стратешког бомбардера нове генерације са ознаком ПАК ДА, који ће носити крстареће ракете.

Комплетирање наоружања копнених снага

Најважнија новина у копненим трупама ће бити систем противваздушне одбране С-500 „Прометеј“. Када буде направљен, он ће заменити садашње ракете С-400 „Тријумф“. Домет „Прометеја“ је 400 километара. Он може да обара чак и циљеве у орбити на висини од 100 км и да истовремено уништава 10 надзвучних циљева који лете брзином од око 7 км у секунди.

У руској копненој војсци на смену застарелим тенковима долазе савремени тенкови Т-14 „Армата“. Војска ће добити и борбена оклопна возила нове генерације „Курганец-25“ и оклопне транспортере „Бумеранг“.

 

 

Извор: rs.rbth.com