loading...
Издвајамо Русија

НЕБЕСКЕ ЗВЕРИ ШТИТЕ РУСКО НЕБО: Ево које авионе је руска војска добила ове године… (ВИДЕО)

Крајем године руска војска је добила читав низ нових најмодернијих система наоружања, укључујући и нову генерацију авиона који су претходно имали „ватрено крштење“ у борбама у Сирији.

Нова крила

Ови авиони и хеликоптери су почели да пристижу у руску армију пре пар година. Ове године је Руско ратно ваздухопловство добило око 190 летелица.

Најважније појачање руске авијације су ловци генерације 4++ Су-35С, који су учествовали у борбама против терориста „Исламске државе“. Овај авион може да носи 8 тона високопрецизних бомби и ракета на спољној подвесци, а добио је и одбрамбене системе против савременог оружја за радио-електронску борбу којим су наоружани страни авиони исте класе и које се у ваздушним борбама може користити за блокирање офанзивних система авиона Су-35.

Још једно велико појачање за руску авијацију је тактички бомбардер Су-34, такозвани „пачији кљун“ (тај назив је добио због спљоштеног облика кабине). Он изгледа као ловачки авион, али је то заправо тешка машина наоружана до зуба, која носи 8 тона бомби, па чак и крстареће ракете.

Су-34 може да лети 7.000 километара без допуњавања горива, све док не баци тоне својих бомби на главе непријатељима. Тај капацитет је добијен интеграцијом многих технологија бомбаредера Су-24 совјетског периода и стратешког бомбардера Ту-22М3.

„Он је конструисан као високотехнолошка машина чија посада може да бомбардује циљеве на фронту и на удаљеним територијама. У кабини има довољно места да се пилот усправи или да легне између седишта и одмори се. Тако нешто је било могуће само у огромним статешким бомбардерима или у транспортним војним авионима“, рекао је за портал Russia Beyond војни аналитичар листа „Известия“ Дмитриј Сафонов.

Војни хеликоптери

Поред поменутих авиона велико појачање у Ратном ваздухопловству Русије свакако су „Ноћни ловци“ и „Алигатори“ (борбени хеликоптери Ми-28 и Ка-52).

Ми-28 „Ноћни ловац“ је такође први пут примењен у борбама у Сирији. Његов најважнији бој била је битка за Палмиру 2015. године.

На горњем видео-снимку можете видети како руски хеликоптер Ми-28 уништава оклопну технику терориста навођеним противтенковским ракетама. Пре тога су ове летелице коришћене само за заштиту руске базе Хмејмим.

Ка-52 „Алигатор“ и Ка-52К „Катран“ (морнаричка верзија овог хеликоптера) намењени су, као и М-28, за пружање подршке копненим трупама, тј. уништавање непријатељских тенкова, артиљерије, упоришта, итд.

Поред овде поменутих борбених машина Министарство одбране РФ очекује да ће домаћа војноидустријска предузећа направити партију транспортних хеликоптера, и да ће идуће године обезбедити још један број стратешких бомбардера Ту-160М2, прве ловце пете генерације Су-57 и најновије ловце генерације 4++ МиГ-35.

 

 

Извор: rs.rbth.com

loading...