Русија Свет

Новинар је питао Путина за Украјину, а руски председник је рекао 2 речи -Сребреница и масакр: Тренутак који је свет чекао

Фото: Јутјуб

Руски председник Владимир Путин тренутно држи своју годишњу конференцију за новинаре, за коју је акредитован рекордан број новинара – 1.640 њих, а портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је председник цео јучерашњи дан посветио припремама за конференцију.

Прво питање руском председнику било је повподом његове кандидатуре за председничке изборе, а новинарка из Русије га је питала који је његов циљ и како види визију државе.

– Замислио сам визију Русије много пута. Требало би да буде модерна држава, да буде добар политички систем, да се ослањамо на високу технологију. Ово су главне ствари на које морамо да усмеримо пажњу, и влада и народ. Морамо да изградимо инфраструктуру, здравствени систем, образовање. Наш циљ би требало да буде да подигнемо приходе народа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски председник је рекао и да има „делимично спреман програм“ за председничке изборе.

Новинар из Украјине, поставио је питање о сукобима између Русије и његове државе: Послали сте војску у Донбас и они су убили становнике. Неки су убијени, а неки су затвору. Ако победите на изборима, да ли ћете водити апсурдну политику да одржавате мир? Оне који су тамо покренули су масакр, у Славјанску и Маријупољу?

– Трагедија је оно што се дешава у Украјини. Слажем се са вама. А шта је разлог томе? Незаконито преузимање моћи. Део грађана се томе противи. Неки желе ка Европи, па су власти покренуле војну операцију. Не постоји руска војска тамо, али постоје групе које су спремене да реагују на активности у Донбасу. То је у интересу људи који живе тамо. Масакр који сте споменули би могао да се упореди са Сребреницом. Напади не би престали ни због групе за људска права.

Руски председник се дотакао и теме о размени војника између Украјине и Русије.

Извор: Telegraf.rs